BiH

Čovića ne dotiču kritike, optužuje “političko Sarajevo” za manipulacije

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas na konferenciji za novinare u Mostaru kako je više puta do sada prisustvovao svečanoj akademiji u Banjoj Luci povodom obilježavanja dana RS-a, ali da mu nije jasno zašto je tolika pažnja ovoga puta posvećena njegovom “jednosatnom prisustvu svečanoj sjednici na samom koncertu”.

vijesti

To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu aktivnost, ali to dovoljno govori i o aktuelnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda u BiH. Mene žalosti šta sam sve čuo u komentarima i analizi tog mog prisustva i moje pitanje bilo bi – da nisam bio nazočan, da li bi to mediji uopće i upratili da se desilo nešto u Banjoj Luci ovih dana – kazao je Čović.

Naglašava kako ga žalosti da smo se još jednom pomalo vratili unazad, te dodaje da je ambijent iz političkog Sarajeva ovaj put evidentno vrlo jasno i uspješno medijski izmanipulirao javnost, “spominjući različita imena”.

– Ovo je bila samo svečana akademija, a kroz to se željelo provući puno toga, i ratnih zločina i ordenja, i ne znam šta sve ne – kaže Čović.

Ističe kako će HDZ BiH i HNS nastaviti tražiti svoje elemente jednakopravnosti u BiH u saradnji s bošnjačkim narodom – prijateljima i jednako tako srpskim.

– Niko nam neće određivati hoćemo li se mi pojaviti na nekoj svečanoj akademiji diljem BiH. Želimo stvarati vrlo jasan ambijent povjerenja između tri naroda, a ne stalno se držati u vremenu rata 24-25 godina nakon tih užasnih dešavanja u BiH – dodao je Čović.

– Želimo do kraja zaštititi svoj narod, ali i poslati poruku onima koji su još uvijek osjetljivi na ožiljke rata, i među Hrvatima, i među Bošnjacima i među Srbima. I s te strane biramo riječi i ponašanje, a ja ni dosad nikad nisam bilo koga povrijedio i siguran sam da neću ni ubuduće – rekao je Čović.

Napominje kako ga ne interesuje da li će njegovo prisustvo nekoj svečanoj akademiiji biti izmanipulirano, „sa ubačenim dodacima kojima uopće nema mjesta“.

Čović navodi kako nema mjesta bilo kakvom jeziku mržnje, te da događaj kojem je prisustvovao apsolutno nije zaslužio neku posebnu medijsku pažnju.

– Mi ćemo i dalje insistirati na legitimnom predstavljanju našeg naroda i svojoj ustavnoj jednakopravnosti – kazao je Čović,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh