BiH

Uveliko oživio turizam u Doboju: Grad i okolinu obilaze i Singapurci

Termomineralna voda u Kakmužu, paraglajding baza na Gostilju, te prirodna oaza na Okolištima, razlozi su zbog kojih turisti sve češće borave na planini Ozren, a turisti u Doboju uživaju u gastronomskoj ponudi.

Doboj - Nezavisne.com

Ljetos smo imali posjetu, nenadanu, gostiju iz Holandije, koji su se oduševili time da su na jednom uskom prostoru, na Ozrenu, naišli na farmu pastrmke, farmu jelena i farmu koza. Pri tome imate i rijeke, i mogućnost vožnje brdskog bicikla, planinarenja. To je ljudima zaista primamljivo jer je u okolini većina takvih prirodnih ljepota već prilično komercijalizovana“, kazala je za “Nezavisne” Adrijana Ristić, direktorka Turističke organizacije Doboj.

Ukoliko nisu ljubitelji vožnje biciklom po planinskim vrletima ili šetnje prirodom, turisti koji se sa Ozrena spuste do Doboja mogu, između ostalog, da posjete srednjovjekovnu tvrđavu Gradina ili da uživaju u hrani.

Od smještajnih kapaciteta na koje su navikli u zemljama iz kojih dolaze, na raspolaganju imaju hotel, u kojem tvrde da se tokom sezone ljetnih godišnjih odmora, ali i novogodišnjih praznika traži soba više.

Naši gosti su u ljetnom periodu i u ovom periodu oko praznika iz dijaspore. Što se tiče seminarskog dijela godine, možemo reći da nam dosta klijenata dolazi iz Sarajeva i Banjaluke, s obzirom na to da smo mi tu geografski povoljno locirani“, rekla je Jasna Pavlović, direktorka prodaje i marketinga hotela “Park”.

Koliko je turista tokom prošle godine pohodilo Doboj, u ovdašnjoj Turističkoj organizaciji još nisu sabrali, ali su, kažu, primijetili da se broj noćenja sa 4.800 u 2016. popeo na 11.000 u 2017.

Mi raspolažemo pojedinim podacima što se tiče boravišne takse za 2018, ali oni nisu dovoljno validni kao što će biti ovi koji dođu iz Republičkog zavoda za statistiku“, navodi Ristićeva.

Dodaje da turističke radnike raduje povratak velikog broja turista iz Hrvatske u ove krajeve.

Prednjače gosti iz Srbije, zatim tu su gosti iz Hrvatske, a imamo dosta Slovenaca. Ono što je jako interesantno, mi u Doboju skoro dva puta mjesečno imamo grupe iz Singapura“, navela je Ristićeva.

S obzirom na to da je sezona praznika na izmaku, ovdašnjim turističkim radnicima ostaje još da proslavu pravoslavne Nove godine iskoriste da narednog vikenda privuku goste u Doboj.

Veći nam je odziv iz našeg grada i okoline nego iz regiona i dijaspore, pošto su turisti već otišli nazad, tako da se sada baziramo na naše domaće goste“, navela je Jasna Pavlović.

Turistkinja sa kojom smo razgovarali kaže da je uživala u lijepoj prirodi oko Doboja, a da je ponudom hrane i pića u gradu oduševljena jer su i cijene povoljne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh