BiH

Dodik je bio preplašen i riješen da prekine čitavu priču oko “Pravde za Davida”

Prošlo je šest dana od kako se izgubio svaki trag Davoru Dragičeviću, čovjeku koji je u proteklih devet mjeseci svakodnevno bio na Trgu Krajine u Banjoj Luci tražeći samo istinu i pravdu za svog stradalog sina Davida.

David Dragičević - Depo.ba

Davor Dragičević je 30. decembra predvodio protestnu šetnju građana u Banjoj Luci koja je trajala duže od šest sati, nakon čega su intervencijom specijalne jedinice policije okončani protesti u Banjoj Luci. Davor je nestao.

Od tog trenutka pojavilo se mnogo (dez)informacija u vezi sa Davorom Dragičevićem. Prve su govorile da je on uhapšen, što je odmah demantovano iz banjalučke policije. Kružile su glasine da je napustio zemlju i da se skriva u Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu, što je takođe zvanično odbačeno.

Njegovi bliski prijatelji i članovi grupe Pravda za Davida zabrinuti su za njegovu sudbinu s obzirom da se nikome nije javio danima. Suzana Radanović, sa kojom je Davor imao sina Davida, kazala je da nema kome prijaviti njegov nestanak. Davorov advokat Ifet Feraget s javnosti nije dijelio informacije gdje bi se njegov klijent mogao nalaziti.

Vojin Mijatović, učesnik protesta i jedan od opozicionih političara koji podržava grupu Pravda za Davida i veliki kritičar vlasti u RS, u razgovoru za “Klix” je kazao da je vlast uspjela potpuno okrenuti situaciju da Davor od žrtve porodične tragedije postane bjegunac.

“Postavlja se pitanje gdje se Davor sada nalazi. Nažalost od žrtve, kao što jeste, dolazimo do pravno formalnih činjenica da je on danas bjegunac pred Zakonom. To pokazuje koliko je režim na čelu s Miloradom Dodikom bio preplašen i riješen da prekine čitavu priču oko Pravde za Davida”, smatra Mijatović.

Policijska Uprava Banja Luka dan nakon nestanka raspisala je potragu za Davorom Dragičevićem i još četiri osobe zbog sumnje da su počinili krivična djela i prekršaje jer se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te su, kako je navedeno iz policije, prekinuli zakazani koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića.

Mijatović se pita da li se samo čekao trenutak da grupa Pravda za Davida postane formalno registrovana kako bi se i krivično mogle goniti određene osobe.

“Posljednji protesti su prvi put organizovani sa zahtjevom grupe koja se registrovala kao nevladina organizacija. Da li se čekalo upravo to da mogu formalno pravno pokrenuti lavinu prekršajnih i krivičnih prijava protiv ljudi iz grupe i opozicije? Grupa insistira na traženju pravde i istine. Većina opozicionih partija podržava tu priču, iako neki pokušavaju da se okoriste od to, a režim pokušava sve prikazati kao obojene i šarene revoluciju jer su u strahu velike oči. Putem režimskih medija su krenule konstrukcije i izmišljanja”, kazao je Mijatović za “Klix“.

Od tog trenutka društvenim mrežama i medijima bliskim aktuelnoj vlasti u RS kružile su vijesti da je grupa Pravda za Davida planirala pokušaj, kako su nazvali, državnog udara, nasilni ulazak u zgradu RTRS-a te izazivanje nemira širokih razmjera. Išlo se do te mjere da su se pojavile informacije kako su učesnici protesta nosili i plinske boce koje su namjeravali aktivirati.

Vojin Mijatović ističe kako se nada da je Davor dobro i da mu se nije dogodilo ništa loše.

“Nadam se da će priča nastaviti jačim intenzitetom, ali na pametniji način. Bojim se da ovako neartikulisanim potezima dajemo argumente režimu da divlja u nekontrolisanom smjeru. Odgovornost je i na političkim partijama da usmjere stvari na pravi način do istine i pravde na miran i dostojanstven način kao i u prethodnih više od 280 dana”.

Ističe da ovo nije samo borba u Banjoj Luci, već da se tiče svih u BiH te je citirao Suzanu Radanović:

“Kao što je Suzana rekla, ona i Davor će otići i šta onda? Ovo je borba za uspostavljanje sistema.”

Svi učesnici protesta, posebno opozicioni političari koji podržavaju grupu Pravda za Davida, kazali su da se vodi opšta hajka protiv svih koji žele saznati istinu o smrti Davida Dragičevića odnosno tačne detalje kobne noći u martu 2018. godine.

Borba se, kažu, nastavlja do kraja, pod svaku cijenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh