Vijesti

Ambasadorica Peleg tvrdi: Izrael ima listu preciznih meta, mi više brinemo o civilima Gaze nego samo rukovodstvo Palestinaca

Prvi put u historiji, Iran je direktno sa svoje teritorije napao Izrael. Više od 300 bespilotnih letjelica, balističkih i krstarećih projektila ispaljeno je na Izrael kao odgovor na napad na iransku ambasadu u Siriji. Paralelno, u napadima Izraela u posljednjih šest mjeseci ubijeno je skoro 35,000 Palestinaca među kojima je 15.000 djece, a Ujedinjene Nacije procjenjuju da je u Gazi stradalo i 10.000 žena. U Specijalu N1 govorila je izraelska ambasadorica za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu Galit Peleg.

U burnom razgovoru s novinarkom Ikom Ferrer Gotić, Peleg tvrdi kako Izrael ne gađa civilne objekte niti civili već da imaju listu “vrlo preciznih meta”. Optužuje Hamas za ubistva Palestinaca, a da napade na škole i bolnice IDF vrši jer su ih, kako kaže, “preuzele terorističke organizacije”.

“Mi svo vrijeme naglašavamo da se ne borimo protiv civila, mi se borimo protiv terorističke organizacija, ali ova teroristička organizacija ne preuzima nikakvu odgovornost iako su oni izabrana vlada 2007. Dakle, civili u Gazi su glasali i izabrali Hamas da bude njihova vlada u Gazi 2007. godine. Ova vlada ne mari za civile u Gazi. Činjenica je da ima žrtava…”, kazala je Peleg za N1.

Na pitanje koje korake Izrael poduzima kako bi se ublažile civilne žrtve i humanitarna patnja u Gazi te zašto Izrael blokira humanitarnu pomoć i otvara vatru na civile kada gladni čekaju humanitarnu pomoć, Pelog odgovara: “Izrael ne puca na civile. Dok je izraelska vojska omogućavala kretanje civilima u humanitarnim koridorima, te ih zaštitila tenkovima tako da mogu preći bar s jedne strane Gaze na drugu, uz dodatnu zaštitu na mjestu na kojima su se vodile borile, Hamasove snage su same počele pucati po civilima. Također imamo snimke Hamasovih militanata kako pucaju na civile kada su pokušavali doći do hrane iz ovih humanitarnih konvoja.”

Također, iznijela je podatke o “uvozu humanitarne pomoći” za Gazu koja je išla “preko Izraela”. Tvrdi da ne blokiraju pomoć.

“Sigurnosne snage Izraela provjeravaju svaki kamion koji ulazi tamo. Ne blokira konvoje, samo provjerava da tamo nema eksploziva, da nema materijala za dvostruku upotrebu, i zato moraju provjeravati sve. Snage ne blokiraju nikakve zalihe hrane, nikakvu medicinsku opremu, vodu, ma nema šanse da Izrael blokira humanitarnu pomoć! Sad, ono što me pitate zašto tamo ljudi gladuju. Mogli smo vidjeti i opet cijeli svijet može vidjeti da svaki kamion koji ide u Gazu, na njemu sjedi Hamasov terorista”, kazala je,piše N1

Navela je i to kako je sjedište Hamasa kao terorističke organizacije smješteno ispod bolnica i tu dovode njihove taoce, a da za to imaju dokaze.

“Da, ima žrtava među civilima, jer ovo je rat naravno, ali Izrael se više brine o civilima u Gazi nego samo rukovodstvo Palestinaca, sada ne krivim civile u Gazi”, kazala je Peleg u burnom razgovoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh