Vijesti

Hamas objavio uslove za razmjenu taoca s Izraelom

Razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih taoca u Gazi može se provesti samo nakon primirja, rekao je danas istaknuti zvaničnik Hamasa Osama Hamdan, dok traju zasad neuspješni pregovori u Kairu između Hamasa, Egipta i Katara.

Hamdan je na konferenciji za medije u Bejrutu ponovio uslove svoje grupe za sporazum: kraj izraelske vojne ofanzive, povlačenje vojnika iz Pojasa Gaza i povratak protjeranih Palestinaca, koji su se raselili po Pojasu Gaze, u svoje domove.

“Pokret je u protekla dva dana predstavio svoj stav o danom prijedlogu bratskih posrednika Katara i Egipta. Ponovili smo svoje uslove za primirje – puno povlačenje iz Pojasa i povratak izbjeglih, pogotovo na sjever”, rekao je.

Humanitarna situacija posebno je teška na tom području. Vjeruje se da su stotine hiljada stanovnika i dalje tamo usprkos naredbama Izraela za evakuaciju. Ujedinjeni narodi ne uspijevaju poslati humanitarnu pomoć na sjever od 23. januara. Izraelske vlasti odbile su pristup konvojima UN-a na koje su izraelski vojnici pucali, pišu Vijesti

SAD, najveći pobornik Izraela u vojnoj i diplomatskoj pomoći, u subotu je izveo svoj prvi u nizu spuštanja humanitarne pomoći iz zraka u Gazi.

Hamdan je novinarima rekao da Washingtonu poručuju da je “od slanja pomoći važnije zaustavljanje opskrbe Izraela naoružanjem”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh