Vijesti

Novo povećanje penzija: Evo kad počinje isplata!

Budući da uslijed inflacije troškovi života gotovo svakodnevno rastu, a potrošačka korpa dosegnula je iznos od 3000 konvertibilnih maraka, za očekivati je da će Vlada Federacije ponovno povući potez kako bi penzionerima pomogla olakšati svakodnevicu

Penzioneri - Ilustracija/Bug.hr

Penzioneri korisnici Federalnog zavoda PIO novo povećanje penzija, barem prema trenutnim najavama iz resornog ministarstva, mogu očekivati već početkom iduće godine, a o tome koliko će ono iznositi, odlučit će Vlada Federacije BiH.

Naime, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima dvaju krovnih udruženja penzionera u Federaciji BiH Redžom Mehićem i Ivom Kožulom te njihovim saradnicima.

Tokom sastanka bilo je riječi o nezavidnom položaju populacije penzionera unatoč svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša.

Ovo je sigurno u interesu svima
Zbog toga je Delić potvrdio opredijeljenost da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine te vanredno povećanje penzija za koje postoji osnova u Zakonu o PIO, piše Večernji list BiH.

– U ovom trenutku naš prioritet je izrada i donošenje novog Zakona o organizaciji PIO u cilju reforme i unaprjeđenja učinkovitosti rada Federalnog zavoda PIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovima. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na penzije. Zakon je spreman i u idućim danima ide na mišljenja te potom u proceduru usvajanja – kazao je Delić,piše Crnahronika

Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje penzija, što se također radi i kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, što je u toku.

Podsjetimo, akontativno usklađivanje penzija prvi put je napravljeno u januaru ove godine, kada su se penzije povećale za 11,1 posto, a uvjet za tu vrstu usklađivanja penzija bilo je usvajanje budžeta Federacije BiH.

Riječ je o usklađivanju koje se, u skladu sa Zakonom o PIO, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh