Vijesti

Oluja nastavlja da hara sjeverom Evrope, poginule četiri osobe

Trajektne linije i željeznički saobraćaj privremeno su obustavljeni u pogođenim područjima u Njemačkoj, Danskoj i južnoj Švedskoj

Oluja je pogodila Veliku Britaniju, sjevernu Njemačku i južnu Skandinaviju rano u subotu, treći dan zaredom sa snažnim vjetrom, jakom kišom i olujnim udarima koji su izazvali poplave, nestanke struje, evakuacije i probleme u avio, željezničkom i pomorskom saobraćaju, javlja Anadolija.

Otkazani letovi
Od četvrtka su najmanje četiri osobe poginule u oluji, koju je Meteorološka kancelarija Velike Britanije nazvala Babet. Posljednja žrtva je 33-godišnja žena koja je poginula kada je u petak poslijepodne drvo palo na njen automobil na ostrvu Fehmarn u Baltičkom moru, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

U četvrtak i petak u Engleskoj i Škotskoj prijavljena su tri smrtna slučaja uzrokovana olujom.

Zabilježeni su olujni udari vjetra na južnim obalama Baltičkog mora, a odbrana od poplava u obalnim područjima u Danskoj i sjevernoj Njemačkoj je probijena.

Dpa je objavila da su u Flensburgu, njemačkom gradu južno od granice s Danskom, vodostaji porasli za više od dva metra na najviši nivo zabilježen u prethodnih 100 godina. Zbog bezbjednosti isključena je struja u poplavljenim dijelovima grada.

Trajektne linije i željeznički saobraćaj privremeno su obustavljeni u pogođenim područjima u Njemačkoj, Danskoj i južnoj Švedskoj. Aerodrom u Kopenhagenu otkazao je 142 leta zbog nevremena u petak, ali je nastavio sa radom u subotu ujutro.

Ljudi su evakuisani u teško pogođenim područjima u Danskoj, a desetine domaćinstava ostalo je bez struje. Općina Haderslev na jugu Danske odlučila je evakuisati cijelu obalu.

Jak vjetar
– Situacija na obali je sada toliko ozbiljna da je previše opasno ostati tamo. Sva pogođena područja su evakuisana, a službe za hitne slučajeve povlače svoje ekipe – objavila je općina.

Danski meteorološki institut upozorio je na jak vjetar i povišen vodostaj tokom cijelog vikenda. U Škotskoj je za subotu prognozirano čak 100 mm kiše, a nekoliko gradova i dalje je pod crvenim meteo alarmom. Oluja je dovela do poremećaja u saobraćaju širom Velike Britanije, a nekoliko glavnih puteva i željezničkih linija zatvoreno je zbog poplava. Aerodrom Leeds-Bradford u sjevernoj Engleskoj bio je zatvoren u subotu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh