Vijesti

Scenariji koji bi doveli do američke intervencije u operaciji ‘Potop Al-Aksa’

Brojni izvještaji ukazuju na mogućnost da Sjedinjene Američke Države krenu u rat u Izraelu ako se druge zemlje uključe u sukob, što se očigledno odnosi na Iran.

Nosač aviona "USS Harry S. Truman" - Twitter

Washington – Brzi razvoj događaja na palestinskoj sceni naveo je brojne stručnjake za vojna i strateška pitanja da ne isključuju scenarij američke vojne intervencije u operaciji ‘Potop Al-Aksa’, na ovaj ili onaj način.

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) počelo je prebacivati grupu nosača aviona USS Gerald R. Ford u istočni Mediteran. U isto vrijeme, Bijela kuća je potvrdila da je do sada živote izgubilo 11 Amerikanaca, te kako vjeruje da vojno krilo Hamasovog pokreta, Brigade mučenika Izz al-Dina al-Qassama, drži još američkih državljana među svojim taocima.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je saopćio: „Washington nema namjeru rasporediti vojne snage na terenu, nakon napada koje je Hamas pokrenuo na Izrael, ali će zaštititi američke interese u regiji.“

Vojna koordinacija
Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je da je poslana udarna grupa nosača aviona za patroliranje vodama u blizini Izraela, a snage uključuju krstaricu s navođenim raketama i četiri razarača s vođenim projektilima.

„Također, preduzeli smo korake da povećamo eskadrile borbenih aviona F-35, F-16, F-15 i A-10 američkih zračnih snaga u regionu“, dodao je Austin.

Od samog izbijanja operacije ‘Potop Al-Aksa’, visoki američki vojni zvaničnici razgovarali su sa svojim izraelskim kolegama, a američka strana se obavezala da će pružiti svu moguću podršku Izraelu.

Predsjedavajući Združenog generalštaba američkih snaga, general Charles Brown, razgovarao je telefonom s načelnikom izraelskog generalštaba Herzijem Halevijem, juče, u ponedjeljak, o sigurnosnoj situaciji na terenu, koracima za jačanje američkog vojnog prisustva u regionu i jačanju regionalnih napora za odvraćanje.

U intervjuu za Al Jazeeru, Wolfgang Pusztai, bivši diplomata i stručnjak za međunarodne poslove, istakao je da je “svrha prisustva borbene grupe Gerald R. Ford kod izraelske obale da odvrati bilo koju stranu državu od uplitanja u rat u Gazi.”

Odbacio je mogućnost da će “doći do kopnene intervencije Sjedinjenih Američkih Država u Pojasu Gaze, ali nema sumnje da će Amerikanci intervenirati na neki način ako Iran napadne Izrael”.

Wolfgang vjeruje da će „pomorska vojna plovila, posebno ona koja nose navođene rakete, pružiti dodatnu snagu izraelskom sistemu protivraketne odbrane, koji je u stanju obarati rakete dok su još iznad Irana“.

Moguća intervencija
Brojni izvještaji ukazuju na mogućnost da Sjedinjene Američke Države krenu u rat u Izraelu ako se druge zemlje uključe u sukob, što se očigledno odnosi na Iran.

Wall Street Journal objavio je jučer da su iranski zvaničnici, zajedno sa Islamskim pokretom otpora (Hamas), doprinijeli pripremama za upad u Izrael, što je američki državni sekretar Anthony Blinken negirao te je naglasio da američki zvaničnici „još nisu vidjeli dokaze da je Iran upravljao ili stajao iza ovog konkretnog napada.“

U intervjuu za američku mrežu MSNBC, penzionisani general Barry McCaffrey je rekao: “Sjedinjene Američke Države će vjerovatno direktno intervenirati zračnim i pomorskim napadima ako opstanak Izraela bude ugrožen”. Rekao je da će do takve eskalacije vjerovatno doći samo ako se bliskoistočni susjedi Izraela ozbiljno umiješaju.

McCaffrey je naglasio: „Naša podrška Izraelu će biti apsolutna, a ako vidimo sirijsku vojnu intervenciju i aktivnu iransku vojnu intervenciju, krenut ćemo u rat.“

McCaffrey je isključio mogućnost slanja američkih kopnenih snaga u Izrael, s obzirom na kopnene sposobnosti izraelske vojske.

Na pitanje hoće li i drugi saveznici Sjedinjenih Američkih Država i Izraela intervenirati, McCaffrey je rekao da je prerano razgovarati o takvom pitanju.

Dva scenarija
Mnogi vojni stručnjaci, s kojima je Al Jazeera imala priliku razgovarati, smatraju da je američko vojno prisustvo u blizini Izraela snažna poruka Iranu i Hezbollahu.

Ovi ratni brodovi bi također mogli pomoći u evakuaciji američkih građana ako se administracija američkog predsjednika Joea Bidena odluči na to.

David Des Roches, bivši službenik Pentagona i predavač na Nacionalnom ratnom koledžu u Washingtonu, izjavio je za Al Jazeeru da Sjedinjene Američke Države mogu vojno intervenirati na dva načina. Prvi je „da se izvede vojna operacija spašavanja zarobljenih američkih građana“ koje drži Al-Qassam, ako diplomatski napori ne dovedu do njihovog oslobađanja.

Drugi način je „ogromna vojna operacija podrške izraelskim snagama, a to zahtijeva da postoje jaki razlozi i dogovor unutar američke vladajuće elite, uključujući lidere u Kongresu.“

U oba slučaja, američka vojna intervencija zahtijeva odluku Bidena, u svojstvu vrhovnog komandanta američkih oružanih snaga.

Giorgio Cafiero, stručnjak za strateške poslove i direktor konsultantske kompanije Gulf State Analytics (GSA), izjavio je za Al Jazeeru da bi Washington mogao vojno intervenirati ako Iran „direktno učestvuje“ u operaciji ‘Potop Al-Aksa’, „što bi stvorilo uslove u kojima bi Bidenova administracija odlučila da je američka vojna intervencija neophodna”, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh