Vijesti

Nakon nereda Netanyahu pozvao na deportaciju afričkih migranata

Nakon žestokih sukoba između policije i eritrejskih migranata izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je na deportaciju afričkih migranata koji borave u Izraelu.

Benjamin Netanyahu - Screenshot

Nakon žestokih sukoba između policije i eritrejskih migranata izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju na deportaciju afričkih migranata koji borave u Izraelu.

U subotu je u Tel Avivu ozlijeđeno više od 150 ljudi, a trećina među njima su policajci, nakon što je izbilo nasilje na okupljanju državljana Eritreje koje se trebalo održati u ambasadi te istočnoafričke zemlje u povodu obilježavanja eritrejskog Dana revolucije.

Kritičari su događaj nazvali propagandom, prenosi Hina.

“Prijeđena je crvena linija”, rekao je Netanyahu u nedjelju na sastanku ministarskog odbora koji se bavi migracijama u Izraelu.

“Nemiri, krvoproliće – to je bezakonje koje ne možemo prihvatiti”, kazao je izraelski premijer, pozvavši na “snažne mjere protiv izgrednika, uključujući i trenutačnu deportaciju onih koji su u izgrede bili umiješani”.

Odboru je naložio da pripremi opsežan plan o deportaciji svih afričkih migranata iz Izraela.

Izraelske vlasti su brojne tražitelje azila evidentirale kao ‘ekonomske migrante’, a njihove zahtjeve odobravaju u rijetkim slučajevima uz objašnjenje da ih Izrael nije zakonski obavezan prihvatiti unatoč međunarodnim propisima.

Policija je izvijestila da je u sukobu u Tel Avivu uhapšeno 39 demonstranata koji su kod sebe imali palice, suzavac i elektrošokere.

Neki su demonstranti oštetili automobile, među njima i policijska vozila te izloge trgovina. Nakon što je policija na njih pucala nekoliko ih je ozlijeđeno.

Eritrejski migranti
Procjenjuje se da u Izraelu trenutačno boravi gotovo 18.000 eritrejskih migranata.

Većina ih je ondje stigla ilegalno prije nekoliko godina preko egipatskog Sinajskog poluotoka i nastanila se u siromašnim četvrtima Tel Aviva.

Izbjegli Eritrejci upozoravaju da im prijeti progon budu li vraćeni u domovinu.

Slični incidenti dogodili su se na okupljanjima eritrejskih državljana u Njemačkoj, Švedskoj i Norveškoj.

Predsjednik Isaias Afewerki vlada Eritrejom otkako je stekla nezavisnost 1993.

Grupe za ljudska prava osudile su njegovu vladu zbog oštre represije u zemlji koja je pod američkim i evropskim sankcijama zbog nasilja.

U zemlji vlada jednostranačka diktatura s ograničenom slobodom govora i medija, a postoji i strog sustav vojnog roka i prisilnog rada od kojega mnogi Eritrejci bježe u inostranstvo.

Eritreja je jedna od najizoliranijih država na svijetu i nalazi se pri dnu svjetske ljestvice po slobodi medija, poštivanju ljudskih prava i po ekonomskom razvoju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh