Vijesti

RODITELJI SE HVATAJU ZA GLAVU: DA SE OPREMI DVOJE DJECE POTREBNE DVIJE PLATE

Pripreme za školsku godinu u punom jeku: Da se opremi dvoje djece potrebne dvije plate

Nakon što je prošle godine iz budžeta Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a izdvojeno četiri miliona KM za kupovinu udžbenika za učenike od petog do devetog razreda, ove godine je izdvojeno 2,5 miliona za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda tako da će svi osnovci ove godine dobiti besplatne udžbenike.

I dok je roditeljima osnovaca sa ovim informacijama stiglo olakšanje, roditelji srednjoškolaca se hvataju za glavu piše Crna-Hronika.

– Školujem dvoje djece, jedno je u osnovnoj, a jedno u srednjoj školi. Moje dvije plate nisu dovoljne da ih spremim za školu i ako dobijem knjige za mlađeg sina. Plate u realnom sektoru se ne pomjeraju, a sve je poskupilo.

Obilazili smo ovih dana knjižare i za dvoje djece samo za teke, olovke, opremu za likovno, tjelesni, nam treba oko 250 KM.

Potrebno je obnoviti i odjeću i obuću što u najjeftinijoj varijanti za njih dvoje košta oko 300 KM. Starijem dječaku treba i ruksak koji je oko 50 KM. Udžbenici za starije dijete će koštati oko 200 KM jer je i polovan udžbenik za srednju školu 8-15 KM. Iako smo se počeli pripremati za školu odmah na kraju prošle školske godine, uvijek nam septembar izazove nesanicu, rekla nam je majka dva dječaka koja ima i dodatni trošak ove godine jer mlađe dijete ide na ekskurziju što košta 315 KM.

Uz džeparac, osnovne stvarčice koje su potrebne dječaku i za to zadovoljstvo roditelji će morati izdvojiti oko 500 KM. Još je teže u drugim kantonima gdje će roditelji morati finansirati i udžbenike koji su dodatnih 100-250 KM.

U svakom slučaju, troškovi života iz dana u dan sve više rastu, a plaće u realnom sektoru se ne pomjeraju. I nikoga ne zanima kako će porodice u kojima radi jedno, a negdje i dvoje za 600 KM uspjeti preživjeti mjesec, a kamoli platiti djeci sve što je potrebno,piše Crnahronika

Podsjećamo da Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec april 2023. iznosi 2.916,90 KM, minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM, što znači da je pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 20,4 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh