Vijesti

Pobuna Vagnera: početak kraja Putinove vladavine?

Nakon pobune Vagnera mnoga pitanja ostaju otvorena. Ono što se čini izvjesnim je da je izgleda došlo do prekretnice u Putinovoj vladavini. Manje je izvjesno kakve su posljedice za Ukrajinu.

Vladimir Putin - Twitter

Nakon kratke pobune Prigožina i njegovih Vagnerovaca, Putin je oslabljen. „Car je go” – oko tog najmanjeg zajedničkog imenioca slaže se većina međunarodnih analitičara i poznavaoca prilika u Rusiji. Međutim, teško je procijeniti posljedice pobune privatne vojske Jevgenija Prigožina.

„Najvažnija stvar, koja se može utvrditi, jeste da je Putin očigledno izgubio autoritet”, ocjenjuje za DW njemački stručnjak za Rusiju Fabijan Burkhard. Međutim, ko je pobijedio u ruskoj strukturi moći – to se tek sada utvrđuje. „Mnogi akteri u Rusiji najvjerovatnije su bili iznenađeni ovom situacijom”, podsjeća Burkhard, koji inače istražuje na Lajbnic-institutu za studije istočne i jugoistočne Evrope u Regenzburgu (Regensburg).

Početak kolapsa Putinove moći?

„Za mene je ovo početak kolapsa sistema”, rekla je u intervjuu za radio Dojčlandfunk Irina Šerbakova, suosnivačica organizacije za ljudska prava „Memorijal”, koja je sada zabranjena u Rusiji.

Timoti Snajder, američki istoričar i profesor sa američkog Univerziteta Jejl (Yale), u prvoj analizi ukazuje: „Ni u jednom ruskom gradu nije bilo nikoga ko je spontano izrazio ličnu podršku Putinu ili čak preuzeo lični rizik za njegov režim.”

Prigožinov marš na Moskvu pokazao je ljudima Rusije i cijelog svijeta „da mala grupa vojnika” može relativno lako da stigne do Moskve, opisuje Snajder Putinov gubitak kontrole. „To nije bio slučaj prije nego što je većina ruskih oružanih snaga bila raspoređena u Ukrajini” – a to su jedinice koje više nisu na raspolaganju u Rusiji.

Putinu nedostaju trupe u zemlji

Prema toj logici, Putin je svojim ilegalnim agresorskim ratom u Ukrajini sam sebi oduzeo neograničenu moć u Rusiji, jer mu je u njegovoj zemlji iskliznula vojna baza moći. Ali, da li su nedavni događaji u Rusiji zaista politička „tačka kulminacije” za Putina, odnosno početak kraja njegove vladavine?

Tako barem vjeruje Ščerbakova, koja živi u izgnanstvu u Berlinu. Međutim, kaže, „ne znamo koliko će to još potrajati”.

Za Timotija Snajdera, ono što on doživljava kao „apatiju” u Rusiji, „sugeriše da većina Rusa trenutno jednostavno pretpostavlja da njima vlada gangster koji raspolaže s najviše oružja. Oni nastavljaju sa svojim svakodnevnim životom – ko god da je taj gangster.” Međutim, istoričar sa Jejla je uvjeren: „Ako ga satjeraju u ćošak, Putin će se spasiti”.

„Ratovi se završavaju unutrašnjim pritiskom na napadača“

To skreće pažnju na borbe u južnoj i istočnoj Ukrajini i na pitanje: može li Putin tamo ponovo da eskalira rat, kako bi konsolidovao svoju bazu moći u Kremlju? Ili će se Vagnerova pobuna nekada kasnije možda pokazati kao početak kraja rata?

Ratovi se uglavnom završavaju „kada se osjeti pritisak unutar političkog sistema”, navodi Snajder. S obzirom na to da više od 50 nacija predvođenih SAD podržava Ukrajinu, Snajder kaže: „Oni koji žele da se ovaj rat završi treba da pomognu Ukrajincima da izvrše taj pritisak.”

Za sada je nejasno da li ukrajinska vojska na frontu može da iskoristi dešavanja u Rusiji. Prije svega, da li su ona zaista oslabila borbenu efikasnost ruskih oružanih snaga.

Njemački stručnjak za bezbjednost Niko Lange za DW ukazuje da je teško procijeniti šta su ruski vojnici u Ukrajini zapravo čuli o pobuni. „Oduzimaju im se mobilni telefoni i veoma su odsječeni od realnosti”, kaže taj ekspert za Ukrajinu i Rusiju, koji radi i za Minhensku bezbjednosnu konferenciju.

Nemir među ruskim komandantima u Ukrajini

Lange procjenjuje da se nemir među ruskim komandantima povećao. Pored toga, na frontu će u početku nedostajati tvrdo jezgro Prigožinovih trupa. Trenutno je još uvijek nejasno koliko brzo i da li uopšte 25.000 vojnika Vagnera može da se integriše u regularnu rusku armiju.

Vagnerovci su bili zauzeli južnu komandu ruske vojske u Rostovu na Donu. Ta metropola jedna je od neuralgičnih tačaka za snabdijevanje ruskih oružanih snaga na takozvanom kopnenom koridoru između Rusije i Krima, koji je okupirala Putinova vojska. Drugi je Krimski most preko Kerčkog moreuza.

Prekid tih puteva snabdijevanja jedan je od vojnih ciljeva ukrajinske vojske u kontraofanzivi, koja je u toku. Jer, bez zaliha municije i goriva, ruska odbrana bi se urušila. Putin to sebi ne može da dozvoli, a da u Ukrajini ne zapadne u nevolju. Šef Vagnera Prigožin to je iskoristio svojim pokušajem državnog udara.

Spor između Prigožina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua trajao je mjesecima. Šef Vagnera je u više navrata optuživao rusku vojsku da nije dovoljno snabijdevala njegove ljude, čak ni tokom mjeseci borbe za Bahmut. Zato je okupacija ruske južne komande u Rostovu bila konsekventna – što je možda i pomoglo Prigožinu da za sebe isposluje najbolji mogući sporazum sa Kremljom, čim je postalo jasno da mu se u pobuni neće pridružiti niko drugi iz Putinove strukture moći, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh