Vijesti

Meteorolozi najavili kad će doći do stabilizacije vremena

Današnji meteorološki uslovi u Bosni i Hercegovini karakterišu oblačno vrijeme i kiša koja je počela padati u većem dijelu zemlje od jutros.

Kiša - Nezavisne.com

Prema prognozama, najviše padavina se očekuje u Hercegovini, jugoistočnoj, istočnoj, dijelom centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni, s projiciranim količinama padavina uglavnom od 15 do 40 litara po metru kvadratnom.Lokalno se očekuje i nešto veća količina padavina. Također, predviđa se porast vodostaja rijeka u navedenim područjima zemlje, uz mogućnost lokalnih manjih poplava.Na sjevernom, sjeverozapadnom i zapadnom dijelu zemlje očekuje se manje padavina, koje će većinom prestati tokom dana.Sutra se očekuje postepeno smirivanje vremenskih prilika s zapada zemlje, uz razvedravanje i prestanak kiše.

Ovo će se prvo manifestovati u zapadnom dijelu zemlje, a tokom dana će se postepeno proširiti i na ostale dijelove. Ipak, uz sjeverni vjetar, moguće su promjenljive oblačnosti s povremenim naletima kiše i pljuskova u subotu, 17. juna.

Od nedjelje, 18. juna, očekuje se stabilizacija vremena uz sve više sunčanih perioda koji će se nastaviti kroz početak i sredinu naredne sedmice. S tim stabilizacijom dolazi i značajan porast temperatura, koje će postepeno doseći prave ljetne vrijednosti,piše hayat.

PRATITI PROGNOZE

Uzimajući u obzir trenutne vremenske uslove i prognoze za naredne dane, preporučuje se praćenje lokalnih vremenskih izvještaja i upozorenja, posebno u područjima gdje se očekuje veća količina padavina i mogućnost poplava.

Također, važno je pridržavati se savjeta i smjernica nadležnih institucija kako bi se očuvala sigurnost i izbjegle eventualne nepredviđene situacije uslijed vremenskih neprilika.

Uz zatopljenje stižu nam prave ljetne temperature.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh