Vijesti

Godišnja inflacija u eurozoni 7,4 posto

U pitanju je rekordno visok nivo godišnje inflacije iako je vrijednost u aprilu manja u odnosu na prognoziranih 7,5 posto

Godišnja potrošačka inflacija u eurozoni u aprilu je iznosila 7,4 posto, manje od preliminarnih procjena od 7,5 posto, ali je ostala na rekordno visokom nivou, objavljeno je u srijedu iz Evropske statističke kancelarije (Eurostat), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Eurostata najveće efekte na rast inflacije imali su energija, usluge, hrana, alkohol i duhan, te neenergetski industrijski proizvodi.

U poređenju s martom, godišnja inflacija pala je u tri zemlje članice Evropske unije, ostala stabilna u dvije i povećala se u 22.

Najniže godišnje stope zabilježene su u Francuskoj, Malti (po 5,4 posto) i Finskoj (5,8 posto), dok su najviše godišnje stope zabilježene u Estoniji (19,1 posto), Litvaniji (16,6 posto) i Češkoj (13,2 posto).

Godišnja inflacija u EU iznosila je 8,1 posto u aprilu 2022. godine, u odnosu na 7,8 posto u martu.

Eurozona je monetarna unija koja okuplja 19 od 27 država članica EU-a koje koriste jedinstvenu evropsku valutu euro.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh