Svijet

Šta bi se desilo u Njemačkoj ako bi napustila EU?

Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu ekonomsku štetu ako bi napustila Evropsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IV) u izvještaju koji je vidjela njemačka novinska agencija “DPA”.

Njemačka zastava -Twitter

Izlazak iz EU, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, “doveo bi do ozbiljne ekonomske krize i dugoročnog gubitka prosperiteta stanovništva u Njemačkoj”.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) želi da djelimično oslabi evropske integracije.

Prema njihovom gledištu, Evropska unija bi trebalo da bude samo ekonomska i interesna grupa labavo povezanih pojedinačnih država.

Istraživači sa Instituta u Kelnu procijenili su da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5.6 odsto, odnosno oko 690 milijardi evra, pet godina nakon izlaska Njemačke iz Unije.

U petoj godini moglo bi da ostane izgubljeno oko 2.5 miliona radnih mjesta.

Ovo otprilike odgovara gubicima ekonomske dodate vrijednosti uslijed pandemije koronavirusa i krize cijena energije nakon ruske specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine.

Proračuni su zasnovani na prošlim događajima i podacima, ali budući troškovi bi bili jednako visoki.

Istraživači su izračunali šta bi se desilo Njemačkoj ako bi napustila EU istovremeno sa Velikom Britanijom.

Britanski birači odobrili su izlazak iz Unije, poznat kao Bregzit, 2016. godine, a proces je završen 2020. godine. Da bi to utvrdili, ekonomisti su analizirali ekonomski uticaj Bregzita na UK od referenduma u ​​ljeto 2016. do 2021. godine, a zatim su te efekte ekstrapolirali na Njemačku, uzimajući u obzir razlike između dvije zemlje.

Posljedice stvarnog izlaska Njemačke iz Unije vjerovatno bi bile veće, smatraju autori koji ukazuju na bliske veze Njemačke sa drugim članicama EU i njeno korištenje zajedničke valute, evra, prenosi “b92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh