Vijesti

Šmit: Ne postoji opasnost od rata u BiH, Dodiku neću oduzeti slobodu kretanja i rada

Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske, ili srpskog naroda u RS. Potreban je razuman pristup, kazao je Šmit

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u intervjuu za Tanjug rekao je da je mjesecima ukazivao kako je potrebno da se postigne dogovor u saglasnosti sa odlukama Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma u vezi sa državnom imovinom.

– Pošto je bio napravljen korak, bio sam u situaciji da sam morao da pokažem ne “crveni” već “žuti karton”. Taj karton znači ostaješ u igri, ali moramo da razgovaramo o ponašanju i perspektivama – rekao je Šmit, koji je nedavno upotrijebio bonske ovlasti. Dodik je prijatelj monologa
Na pitanje da li bi se sastao sa Miloradom Dodikom, Šmit je odgovorio “u svako doba”.

– Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske, ili srpskog naroda u RS. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da “otvorimo igru, i da molim sve da dođu i igraju” – kazao je Šmit.

Upitan da li namjerava da svrgne Dodika, Šmit je rekao da je čuo kako postoje da neko želi da ga hapsi, ali da je to glupost.

– Mogu mu garantovati da nemam namjeru i neću preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam utisak da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi – istakao je.

Raditi na smanjenju tenzija
Visoki predstavnik u našoj zemlji danas se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Moj utisak je da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja posebno u ovo doba. Kandidatura za članstvo Srbije u EU je veoma važna. Lično bih želeo da vidim Srbiju kao dio evropske zajednice – kazao je Šmit za Tanjug,piše Avaz

Upitan za ulogu Vučića i Srbije u stabilizaciji BiH, ukazao je da svakako ima uticaja, ali da o stvarima u BiH odlučuju njeni građani, to jest njihovi izabrani predstavnici.

– Kao predstavnik međunarodne zajednice ne želim da preuzimam odgovornost. Odluka je na izabranim političkim predstavnicima građana, ili onima koji će biti izabrani u oktobru – istakao je Šmit, dodavši da u BiH uticaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Unije što čini stvari komplikovanijim.

– Ne vidim da postoji opasnost od rata u BiH, ali vidim da je potrebno da se radi na smanjenju tenzija – poručio je Šmit.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh