Vijesti

Objavljene nove sankcije EU, Kremlj upozorio Zapad. NATO: Ovo je opasnost za sve nas

Pratimo novi dan ruske invazije na Ukrajinu. Danas je 41. dan rata.

Ključni podaci:
Kremlj je kritizirao Joea Bidena, Zapad upozorio da ne nasjeda na “monstruozne krivotvorine”
EU sprema nove sankcije Rusiji, objavljeni su detalji
Zelenskij je kazao kako vjerojatno neće doći do sastanka njega i Putina
Ukrajinski ministar vanjskih poslova razgovarao je s kineskim kolegom
Zelenskij je rekao da je u Buči ubijeno više od 300 civila nakon što su mučeni te da će ruska vojska za to odgovarati. Sutra će se obratiti UN-u
NYT je objavio satelitske snimke koje, kako navodi, dokazuje da tijela tjednima leže na ulici u Buči
Britanija i SAD najavili još teže sankcije Rusiji nakon masakra u Buči, a EU kaže da su “sve opcije na stolu”
Ruski ambasador pri UN-u održao press konferenciju i, kako tvrdi, prezentirao “dokaze” da su masakr u Buči inscenirali Ukrajinci

Unutar Ukrajine raseljeno je više od 7 milijuna ljudi, kaže UN
BROJ interno raseljenih osoba u Ukrajini popeo se na više od 7.1 milijuna, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Ovo su sankcije koje EU uvodi Rusiji. Velike su napetosti među članicama
Von der Leyen je objavila šest novih sankcija koje EU uvodi Rusiji.

Kličko: Svaki euro koji pošaljete Rusiji je krvav novac, na njemu je ukrajinska krv
GRADONAČELNIK Kijeva pozvao je europske političare da prekinu sve komercijalne odnose s Moskvom, rekavši da su sva plaćanja Moskvi “krvavi novac” koji će poticati ono što je nazvao “genocidom Ukrajinaca”.

Poljska od SAD-a kupuje 250 tenkova Abrams
POLJSKA je potpisala sporazum s Washingtonom o kupnji 250 tenkova Abrams jer nastoji ojačati svoju vojsku u nastojanju da odvrati potencijalnu rusku agresiju na svojoj istočnoj granici.

Zelenskij će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a
Ukrajinski predsjednik će se virtualno pojaviti na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Očekuje se da će Volodimir Zelenskij pozvati zemlje da udare Moskvu oštrijim sankcijama.

Prije sat vremena
Češka poslala tenkove u Ukrajinu
Češka je poslala stare tenkove iz sovjetskog doba u Ukrajinu, što je prvi put da je strana država dostavila tenkove Ukrajini od početka ruske invazije.

Prije sat vremena
Ruski pukovnik odlikovan zbog ubijanja 250 “nacista”. Pogledajte što ima na uniformi
Timur Kurilkin dobio je medalju zbog “ubijanja 250 nacista”. Na snimci odlikovanja se jasno vidi kako vojnik na desnome ramenu uniforme ima dvije zakrpe s nacističkim simbolima.

Španjolska, Italija, Danska i Švedska protjeruju ruske diplomate
Više od 120 ruskih diplomata protjerano je iz zemalja EU u posljednjih 28 sati, uslijed međunarodnog bijesa zbog ubojstava u gradu Buči, prenosi Reuters.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares izjavio je danas da će 25 ruskih diplomata i osoblja veleposlanstva biti protjerano kao odgovor na navodne ratne zločine ruske vojske u Ukrajini. Njegov talijanski kolega Luigi di Miao također je potvrdio da je 30 ruskih diplomata protjerano “iz razloga nacionalne sigurnosti”. Danska je ranije priopćila da protjeruje 15 ruskih “obavještajnih časnika” optuženih za špijuniranje na njenom teritoriju.

Švedska je također objavila da protjeruje trojicu ruskih diplomata koji su vodili “ilegalne operacije” u zemlji.

Prije sat vremena
Trgovci traže da Ukrajina olakša izvoz svoje pšenice: “Imaju velike zalihe”
UKRAJINSKA vlada trebala bi ukinuti dozvole za izvoz pšenice jer su zalihe jako velike i prodaja ne bi ugrozila opskrbu hranom, objavila je udruga trgovaca UGA.

Ukrajina: Rusija je pogodila spremnik dušične kiseline u Rubižneu
Rusija je pogodila spremnik dušične kiseline u gradu Rubižneu na istoku Ukrajine, uzrokujući oblak otrovnog dima koji je prekrio područje, tvrde ukrajinski dužnosnici.

Stanovnici su upozoreni da ostanu u zatvorenom prostoru ili da nose masku umočenu u otopinu natrija, rekao je načelnik Luganske regionalne vojne uprave.

Francuska otvara istragu ratnih zločina zbog djela protiv svojih građana u Ukrajini
Francuski protuteroristički tužitelj pokrenuo je tri istrage o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, povezanim s djelima protiv francuskih državljana u zemlji od ruske invazije.

Tužitelj je u priopćenju rekao da istražuje moguće zločine počinjene u ukrajinskim gradovima Mariupolj, Gostomel i Černihiv između 24. veljače i 16. ožujka.

Prije 2 sata
Abramovič zbog rata u Ukrajini izgubio 7 milijardi dolara
RUSKI oligarh Roman Abramovič iznenadio je sve kada se pojavio na ukrajinsko-ruskim pregovorima u Istanbulu, no prema turskoj diplomaciji, on od prvih dana “iskreno” pokušava zaustaviti rat i njegov je doprinos “pozitivan”, za što ima i valjane osobne razloge, ocjenjuju analitičari.

Prije 2 sata
Kremlj upozorio Zapad: Mislite svojom glavom. Ovo je monstruozno
KREMLJ je rekao da su jučerašnje izjave američkog predsjednika Joea Bidena koje pozivaju da se Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine “neprihvatljive i nedostojne jednog američkog čelnika”.

>> Opširnije
Prije 2 sata
SAD pokušava prisiliti Rusiju na bankrot
SAD je zabranio Rusiji korištenje računa u američkim bankama za vraćanje dugova. Do sada je Rusija uredno vraćala dugove, ali ovo je veliki udarac.

Prije 2 sata
NYT o padu rezervacija u Hrvatskoj: “Strancima smo na centimetar od rata u Ukrajini”
Mnoge turističke europske zemlje, poput Hrvatske, Španjolske i Italije, ponadale su se da će ova sezona biti mnogo bolja od prethodne dvije zbog ukidanja pandemijskih mjera, no sve je zakomplicirala situacija s Ukrajinom.

Prije 2 sata
Bloomberg: Ovo su sankcije koje EU uvodi Rusiji. Članice su duboko podijeljene
EU planira predložiti obvezno postupno ukidanje uvoza ugljena iz Rusije kao izravan odgovor na izvješća da su ruske snage počinile očite ratne zločine u Ukrajini, tvrde izvori za Bloomberg.

Prije 2 sata
Američka firma Maxar: Imamo snimke civila koje su u Buči ubili Rusi
Satelitske snimke ukrajinskog grada Buče stare nekoliko tjedana pokazuju tijela civila na ulici, objavila je privatna američka tvrtka Maxar Technologies i time potkopala tvrdnje ruske vlade da su ukrajinske snage usmrtile civile ili navedene scene montirale.

Prije 3 sata
Danska i Italija zbog Buče protjerale ruske diplomate, Moskva kaže da će im uzvratiti
Danska i Italija objavile su da protjeruju određen broj ruskih diplomata, nakon izvješća o masakru u Buči kod Kijeva otkrivenog tijekom vikenda.

Prije 3 sata
Svjedočenje o ratnim zločinima u Ukrajini: “Ostavili su ga u šahtu da iskrvari”
ARD je objavio svjedočenja ukrajinskih izbjeglica o zločinima ruskih vojnika.

Prije 3 sata
Medvedev: Izgradit ćemo otvorenu Euroaziju – od Lisabona do Vladivostoka
Jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, objavio je na Telegramu što je konačan cilj Moskve.

Prije 3 sata
Njemačka spriječila gašenje Gazpromove podružnice
Njemačka vlada dodijelila je upravitelja podružnici ruskog Gazproma, koji se povukao iz vlasništva, kako bi osigurala kontinuitet opskrbe, objavilo je ministarstvo gospodarstva, pozivajući se na planiranu likvidaciju tvrtke.

>> Opširnije
Prije 3 sata
Von der Leyen i Borrell ovoga tjedna putuju u Kijev
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell otputovat će ovoga tjedna u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Von der Leyen i Borrell otputovat će u Kijev prije donatorske konferencije za Ukrajinu, koja se u subotu održava u Varšavi, objavio je u utorak glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Taj je posjet prvi na Twitteru u ponedjeljak navečer objavio slovenski premijer Janez Janša, ali Komisija to do danas nije htjela potvrditi.

Janša je polovicom ožujka posjetio Kijev u znak potpore Ukrajini, zajedno s premijerima Poljske i Češke.

Janša, Mateusz Morawiecki i Peter Fiala bili su prvi strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije 24. veljače.

Prije 3 sata
BBC provjerio ruske tvrdnje da je pokolj u Buči režiran
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na neovisnu istragu “prizora civila ubijenih u Buči u Ukrajini”.

Prije 4 sata
Zelenskij: Trebaju nam saveznici koji nam mogu u 24 sata dati bilo kakvo oružje
Ukrajina treba “ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja” kada je u pitanju garancija sigurnosti, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Prije 4 sata
Kličko: Na svakom euru iz Rusije je ukrajinska krv
Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva Vitalij Kličko zatražio je od europskih političara da prekinu sve komercijalne veze s Moskvom, rekavši da su plaćanja Rusiji prekrivena “krvlju” i pomažu u financiranju njezine vojske.

“Svaki euro, svaki cent koji dobijete iz Rusije ili pošaljete u Rusiju ima krv; to je krvavi novac i krv ovog novca je ukrajinska krv. Krv ukrajinskog naroda”, kazao je, prenosi BBC.

Kličko je također kazao da se u Buči dogodio “genocid Ukrajinaca”.

Kaže da je vidio mrtve civile, među kojima i staricu, te auto s bijelom zastavom i slovima “djeca”, a unutra je bilo krvi.

Kličko je putem videoveze govorio na konferenciji gradonačelnika u Ženevi.

Prije 4 sata
Majke u Ukrajini na leđima djece ispisuju podatke: “Da im pomognu ako nas ubiju”
Posljednjih tjedana iz Ukrajine stiže sve više izvješća o patnjama kroz koje prolaze nevini civili.

Prije 4 sata
Pojavila se snimka navodne predaje ukrajinske vojske u Mariupolju, Ukrajinci je demantirali
Na društvenim mrežama pojavila se snimka velikog broja vojnika koji se navodno predaju. Kako su objavili Rusi, radi se o pripadnicima 503. mornaričkog bataljuna koji su se, kazali su Rusi, predali u Mariupolju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh