Vijesti

Ukrajina: U protekla 24 sata evakuisano 1.100 civila

Bit će nastavljena evakuacija civile iz opkoljenog grada Mariupolja, a danas počinju sa evakuacijom iz sjeveroistočne regije Sumy

Najmanje 1.100 civila evakuisano je iz Ukrajine u posljednja 24 sata, izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazala, civili su evakuisani u sigurna područja kroz dva humanitarna koridora.

Napominjući da će nastaviti evakuacija civile iz opkoljenog grada Mariupolja, Vereščuk je kazala da će evakuacije iz sjeveroistočne regije Sumy započeti danas.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Ukrajina je izgubila kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu nakon žestoke borbe s ruskim snagama, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak 24. februara, prvog dana rusko-ukrajinskog rata.

“U kontekstu nuklearne sigurnosti, neodgovorni i neprofesionalni postupci ruske vojske predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju ne samo Ukrajini nego i stotinama miliona Evropljana”, kazala je Vereščuk.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh