Vijesti

UŽIVO 12. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski: Obezbijedite nam vojne avione i bojkotujte rusku naftu

Rat u Ukrajini ušao je u 12 dan. Mnogi najavljuju da je ova nedelja ključna za ratne operacije, pre svega za Rusiju, ali i vlast u Kijevu.

Ključna dešavanja

* Ruska pregovaračka delegacija stigla u Brest

* Novi Zeland uveo sankcije Putinu, Šojguu, a na listi još 100 Rusa

* Kretanje civila prate dronovi

* Formirana četiri koridora za izlazak iz Harkova, Marijupolja, Sumija i Kijeva

* Nikolajev zasut raketama

*Raketiran Nikolajev

*Moskva pristala na privremno primirije za izvlačenje civila

11:09 Zelenski pozvao međunarodnu zajednicu: Obezbedite nam vojne avione

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da Ukrajini obezbedi vojne avione i da bojkotuje rusku naftu, naftne derivate i drugi izvoz, preneo je Rojters.

„Ako se invazija na Ukrajinu nastavi i Rusija ne prekine svoje planove za Ukrajinu, onda će biti potreban novi paket sankcija zarad mira“, rekao je on u video obraćanju.

11.05 Ruska delegacija stigla u Brest na razgovore sa Ukrajincima

10.56 Izrael se priprema za veliki talas izbeglica iz Ukrajine

Stotine izbeglica iz Ukrajine doputovale su u Izrael, medju njima i oko 90 siročadi uzrasta dve do 12 godina, dok izraelski zvaničnici očekuju da će u tu zemlju imigrirati hiljade ukrajinskih Jevreja u narednim mesecima.

Još uvek medjutim nije jasno da li će Izrael primiti ukrajinske izbeglice koji nisu Jevreji i zbog toga nemaju pravo na izraelsko državljanstvo na osnovu Zakona o povratku.

10.05 – Rojters: Ruska delegacija krenula na pregovore u Belorusiju

Ruska delegacija uputila se ka Belorusiji, gde je za popodne zakazana treća runda razgovora sa ukrajinskim predstavnicima. Prethodne dve runde pregovora prethodno su propale.

10.03 Cena gasa skočila na 2.600 dolara

9.52 EU da se spremi da primi i pet miliona izbeglica

Očekuje se da će čak pet miliona Ukrajinaca pobeći iz zemlje ako se rusko bombardovanje Ukrajine nastavi, upozorio je najviši diplomata EU.

Đuzep Borelj, šef diplomatije Unije, kaže da je Evropa morala da se pripremi za dolaske:

– Moramo se pripremiti da primimo oko pet miliona ljudi… Moramo mobilisati sve resurse EU da pomognemo tim zemljama koje primaju ljude. Trebaće nam više škola, više prihvatnih centara – više svega – rekao je on.

NATO dovlači oružje na aerodrom kako bi pomogli Ukrajini
00:32
NATO dovlači oružje na aerodrom kako bi pomogli Ukrajini
9.47 Putin ljubavnicu Alinu Kabajevu i četvoro dece krije u kućici u Švajcarskoj?!

U jeku ruske invazije na Ukrajinu, britanski mediji bave se i privatnim životom ruskog predsednika Vladimira Putina tvrdeći da ljubavnicu Alinu Kabajevu i njihovo četvoro dece krije na tajnoj lokaciji u Švajcarskoj.

9.39 Američki senatori kritikovani zbog deljenja slike Zelenskog

Obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog američkim zakonodavcima u subotu dovelo je do kritika zbog ponašanja nekih senatora tokom razgovora, piše “Bostongloub”.

Sastanak tek što je počeo a američki senatori Marko Rubio, republikanac iz Floride, i Stiv Dejns, republikanac iz Montane, podelili su slike Zelenskog na “Zum” pozivu. Objavljivanje slika naišlo je na kritike i pitanja o tome da li su bezbednost i lokacija ukrajinskog predsednika kompromitovani.

Drugi prisutni su rekli da su im specifično zatražili da ne dele informacije javno tokom poziva.

9.35 Bivši ruski ministar spoljnih poslova kaže da je Putin “racionalan” i da neće započeti nuklearni rat

Andrej Kozirjev, bivši ruski ministar spoljnih poslova (iako ne pod Vladimirom Putinom), objasnio je zašto veruje da ruski predsednik neće upotrebiti nuklearno oružje protiv Zapada.

Na Tviteru je rekao da je Putin “racionalna” osoba i da invazija na Ukrajinu – iako “užasna” – “nije iracionalna”. Za Putina je, kako je rekao, Ukrajina bila “satelit država” i ne smatra je pravom državom, zato za njega nije moguće da ona postane deo Zapada.

Osim toga, ruska vojska nije onoliko modernizovana, kakvom je ruska propaganda predstavlja.

9.27 Planira se nova runda pregovora

Ruski i ukrajinski zvaničnici planiraju da se ponovo sastanu danas, nakon dve runde mirovnih pregovora na beloruskoj granici.

Pregovori do sada nisu obezbedili trajni prekid vatre ili povlačenje Rusije, iako su se ruski zvaničnici složili da poštuju privremeni prekid vatre dok se civili evakuišu.

Međutim, Ukrajina kaže da Rusija do sada nije poštovala planirani prekid vatre.

9.12 Zelenski: Kazniću svakog ko je počinio zločine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je obećao da će kazniti “svakog skota“ koji je počinio zverstva tokom invazije na Ukrajinu. Izjava je usledila usog ruskog granatiranja civila dok su pokušavali da pobegnu iz grada na periferiji Kijeva, ubivši tom prilikom mladu porodicu.

Predsednik Ukrajine je u video obraćanju rekao: “Samo su pokušavali da pobegnu iz grada. Da pobegnu. Cela porodica. Koliko je takvih porodica umrlo u Ukrajini. Nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti. Kaznićemo sve koji su počinili zločine u ovom ratu”.

9.07 Anonimusi napali ruske državne TV stanice

Hakerska grupa “Anonimusi” saopštila je da je hakovala ruske državne TV stanice kako bi prikazala snimke rata u Ukrajini.

U objavi na Tviteru, ta grupa navodi da je hakovala kanale “Rusija 24”, “Prvi kanal” i “Moskva 24”, pored ruskih servisa za striming Wink-a i Ivi-ja, prenosi BBC.

U posebnom postu, grupa je navela da sprovodi “najveću operaciju Anonimusa ikada viđenu”, i izrazila zabrinutost da bi neke vlade to mogle da vide kao pretnju i da sprovedu lažne operacije u nastojanju da diskredituju ove akcije.

9.00 U Poljsku stiglo više od 40.000 ljudi, raste broj izbeglica

Ukupno oko 1.067 miliona Ukrajinaca pobeglo je u Poljsku od ruske invazije 24. februara, a 142.300 ih je stiglo samo u nedelju, saopštila je poljska granična straža.

Oni očekuju da će ponedeljak biti još jedan dan masovnih dolazaka: “Saobraćaj na poljsko-ukrajinskoj granici raste, danas u 7 sati u Poljsku je iz Ukrajine stiglo 42.000 ljudi”.

8.43 Novi Zeland uveo sankcije Putinu, Šojguu, a na listi još 100 Rusa

8.23 Formirani koridori za izlazak iz četiri grada

Oružane snage Rusije danas će od 10 sati objaviti prekid vatre i otvoriti humanitarne koridore iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

“Uzimajući u obzir katastrofalnu humanitarnu situaciju i njeno naglo pogoršavanje u gradovima Kijev, Harkov, Suma i Marijupolj, kao i na ličnu molbu predsednika Francuske Emanuela Makrona predsedniku Rusije Vlaidmiru Putinu Oružane snage Rusije iz humanih razloga objavljuju ‘režim tišine’ 7. marta od 10:00 i otvaranje humanitarnih koridora”, navodi se u saopštenju.

Štab je dodao da će Rusija uz pomoć dronova kontrolisati izlaska stanovnika iz gradova, preneo je Sputnjik.

U subotu i nedelju propala su dva pokušaja da se otvore humanitarni koridori za evakuaciju civila iz Marijupolja.

8.22- Patrijarh srpski Porfirije: Molimo se za miru u Ukrajini

8.19 Krenuli prvi civili iz okoline Marijupolja

Humanitarnim koridorom krenuli su prvi civili iz okoline Marijupolja prema Zaporožju

8.10 Rusi stežu obruč oko Kijeva dok traje evakuacija

Televizija Ministarstva odbrane ruske federacije ponov se oglasila snimkom oklopne tehnike koja se približava Kijevu. U pitanju su borbena vozila pešadije BMP-2 i modernizovani tenkovim T-80BVM koji pripadaju Istolnom vojnom okrugu, tačnije 64. moto-streeljačkoj brigadi

7.55 Velika materijalna šteta u Nikolajevu

Ruske snage rano jutros ispalile su salvu raketa iz raketnog sistema BM-31 Smerč na grad Nikolajev. U samom gradu veliki broj zgrada i kuća je oštećen

7.47 Prekid vatre počinje u 10 sati po moskovskom vremenu

Prekid vatre počeće u 10 sati po moskovskom vremenu i važiće za izvlačenje civila preko humanitarnih koridora za sledeće gradove: Kijev, Harkov, Marijupolj i Sumi!

7.42 Rusija pokazala novi borbeni potencijal

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak borbenih aviona Su-35 koji se koriste nad Ukrajinom u tkazoanoj “Specijalno operaciji”. Ovo je drugi dan kako ruska vojska objavlju vide snimke borbenih sistema koji se koriste u invaziji na Ukrajinu

7.31 Moskva pristala na privremeno primirje

Posle razgovora ruskog i američkog presednika dogovoreno je privremeno primirije kako bi se omogućilo civilima iz Kijeva i Harkova da humanitarnim koridorima izađu iz grada

7.30 Rakeiran Nikolajev

Rakete lansirane iz višecevnig bacača raketa tipa Smerč pale su po Nikolajevu i okolni. Gađani su civilni ciljevi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh