Vijesti

Potpredsjednica SAD-a: Imamo direktne razgovore sa Rusijom

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u jednom od rijetkih TV intervjua u posljednje vrijeme za CBS-ovu emisiju “Face the Nation” komentarisala je nekoliko vrlo važnih političkih tema za birače u SAD-u, ali i za vanjsku politiku Bidenove administracije. Govoreći o mogućem ratu u Ukrajini Harris je ponovila ranije poznata stajališta administracije da ukoliko Putin napade slijede sankcije uskoro.

Kamala Harris - SC

“Pa, imamo direktne razgovore sa Rusijom. Predsednik se, kao što znate, nedavno sastao virtuelno sa Putinom, i vrlo smo jasni da Rusija ne treba da napada suverenitet Ukrajine, da moramo bi tu i mi se zalažemo za njen teritorijalni integritet. Radimo sa našim saveznicima u tom pogledu i bili smo vrlo jasni da smo spremni uvesti sankcije kakve do sada niste vidjeli. Neću da govorim o konkretnim sankcijama, ali mi mu to jasno stavljamo do znanja i u direktnim smo razgovorima. I mi takođe veoma blisko sarađujemo sa našim saveznicima. I opet, iskoristimo ovo pitanje kao primjer važnosti snage tih odnosa”, kazala je Harris.

Urednicu “Face the Nation” Margaret Brennan je interesovalo da li Harris osjeća ličnu odgovornost za ono što se desilo u Afganistanu, pogotovo u svjetlu činjenice da je ranije izjavila da je bila posljednja koja je izašla iz prostorije prije nego je Biden donio odluku o povlačenju.

“U potpunosti sam podržala predsjednikovu odluku da nakon onoga što je poprimilo činjenicu da je to beskrajni rat, povlačenje američkih trupa, i mislim da je zaista važno zapamtiti da je prethodna administracija pregovarala o dogovoru s talibanima, nije pozvala afganistanske Vlada će biti za stolom i pregovarati o dogovoru koji je zahtijevao i obećao kao dio sporazuma koji ćemo povući do kraja maja. Donijeli smo odluku da bi, ako bismo prekršili sporazum, to bila sasvim druga situacija, a sada čvrsto vjerujem da bismo, da smo prekršili taj sporazum, pričali o ratu u Afganistanu. I američke trupe u Afganistanu, i ne govorimo o tome. Ne žalim zbog toga”, izjavila je Harris.

Harris je također komentarisala i humanitarnu situaciju u ovoj zemlji. Međunarodna zajednica još uvijek nije uspjela pronaći rješenje za dostavu te pomoći, a građani Afganistana su u sve težoj humanitarnoj situaciji.

“Radimo kroz UN i radimo ono što treba da radimo preko naših prijatelja da pružimo humanitarnu pomoć, zaobilazeći Talibane kako bismo bili sigurni da podržavamo žene i djevojke tamo. Jedan od naših velikih problema u smislu bilo kakvih razgovora sa Talibanima je upravo ova tačka, a to je stanje, status i tretman žena i djevojaka, uključujući djevojčice, pristup obrazovanju, a da ne spominjemo našu zabrinutost za borbu protiv terorizma i šta moramo da uradimo u smislu te pretnje. Dakle, ovo su stvarni problemi i nema sumnje. Sjedinjene Države su bile i ostaju, od kraja avgusta, najveći donator humanitarne pomoći Afganistanu. Brinem se da talibani nisu ispoštovali ono što znamo da je odgovarajući tretman i pravi tretman prema djevojkama i ženama, i zato zauzimamo stav da smo sa talibanima upravo sada, jer je to jedan od naših najvećih razmatranja i brige”, stav je potpredsjednice Harris.

Govoreći o pandemiji corone Harris je kazala kako je zdravstveni sistem SAD-a spreman za eventualnu zarazu čak milion ljudi na dnevnoj razini, a o tome su posljednjih dana govorili zdravstveni eksperti. Harris nije željela staviti krivnju na nevakcinisane za ovu situaciju, ali je kazala kako svi imaju priliku spasiti živote ako se vakcinišu odnosno ukoliko dobiju booster dozu vakcine. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh