Vijesti

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat EUFOR-a u BiH

Mandat misije EUFOR-a, koji ističe u petak, 5. novembra, produžen je za još 12 mjeseci

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) usvojilo je Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Mandat misije EUFOR-a, koji ističe u petak, 5. novembra, produžen je za još 12 mjeseci.

U New Yorku je u toku zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, a sve zemlje članice, njih 15, dale su saglasnost da pripadnici Misije i dalje budu u Bosni i Hercegovini s ciljem osiguranja mira i stabilnosti.

Ranije je novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt upozorio u svom redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da je Bosna i Hercegovina u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma stvarna” mogućnost povratka sukoba, te je pozvao na ponovnu procjenu međunarodne vojne prisutnosti u zemlji.

Očekivalo se da se Schmidt obrati Vijeću sigurnosti UN-a kao i svi dosadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH nakon dostavljanja svog izvještaja, ali se to nije desilo.

Kako se navodi izostanak obraćanja Schmidta je ustupak Rusiji koja je ranije najavila da će uložiti veto na produženje mandata EUFOR-a u BiH.

Inače, sama Rusija se ranije i protivila imenovanju novog visokog predstavnika za BiH nakon ostavke Valentina Inzka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh