Vijesti

Ifet Feraget: Bolje da propadne ovo društvo i država, ali da riješimo slučaj Memić

Mislim da se polako vidi da se pravda provodi, bez da prejudiciramo išta, istakao je

avaz

Saslušanjem Muriza Memića, svjedoka Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Alisi Ramić – Mutap, njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Josipu Bariću i Hasanu Dupovcu te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj.

Nakon završetka ročišta, medijima se obratio i advokat Ifet Feraget.

-Dakle, prići žrtvi, izjaviti saučešće, unaprijed se izvinuti za postavljanje pitanja i zato što samo radite svoj posao to podrazumijeva advokatska profesija. Dakle, nije ovo jednostavan predmet. Međutim reći kako su optuženi u ovom predmetu žrtve a ne Muriz Memić je ispod nivoa advokatskog kodeksa – istakao je.Test za bh. pravosuđe
– Riječi uvaženog sudije Branka Perića bez ikakve namjere da podilazim, ja sudiju Perića jako dugo znam kao i ostale sudije, i mogu samo reći dakle ovo je prezentacija najviših evropskih standarda u suđenju. Ja sam krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić i ostala 44 lica poznata i više nepoznatih lica podnio 5. oktobra 2018. godine. I upravo zasnovao je na članu 7, stav 2, tačka b.

Postavljati pitanje koja je to štetna posljedica nastupila i tražiti o tome dokaz znači da ne razumijete suštinu zakonske odredbe. Zakon nije dovoljno čitati nego ga treba razumjeti, jer zakon se tek tada shvati. Možete ga čitati ali ga niste razumjeli. Gospodin van der Weide je skoro izjavio da su slučajevi Memić i Dragičević test za bh. pravosuđe. Prema tome, očekivati da u njegovom izvještaju budu spomenuti slučajevi koji su u toku, ne bi bilo profesionalno, ali nije mogao da ne kaže to što je rekao gostujući prije neka dva mjeseca u jednoj emisiji, kada je rekao pratimo, i ta dva slučaja su test.

To je danas ponovio i sudija Branko Perić kada je rekao da su kroz ova dva ubistva nanijeta ogromna šteta bh. pravosuđu. Ne želim da prejudiciram, ali mislim da je to jedan veliki korak u pravom smjeru i ono što sam već rekao nije dovoljno provoditi pravdu, treba da se vidi da se pravda provodi. Obični građani trebaju da osjete i vide da se pravda provodi. Dakle mali je problem ako vam sudi sud koji je mnogo više stručan u odnosu na neki drugi sud a ovo je najstručniji sud u državi. Pa ako vam je problem što vam sudi najstručniji sud onda trebate reći zbog čega – izjavio je Feraget.,piše Avaz

Ne želim da se ovo bilo kome ponovi
– Ovo danas je bilo jako emotivno, očekivano. Nema nikakvih problema sa unakrsnim ispitivanjem, Muriz Memić je već odgovorio na to pitanje. Dakle, kad bi ga probudili on vam može u bilo koje doba dana ili noć, nažalost, i mogu reći da je bilo jako stresno, veliki broj sudija i tužilaca je ovo pratio, i koliko sam čuo bilo je dosta suza. Dakle, ne želim da se ovo bilo kome ponovi, ni Alisi Mutap, ni advokatima, ni bilo kome. Ljudi moji, moramo se urazumiti, ne kažu džaba neka pravda pobijedi pa neka svijet propadne. Bolje da propadne ovo društvo i država ali da riješimo slučajeve Memić i Dragičević.

Ako ne riješimo, nekad neko će se ovih riječi sjetiti. Vjerujte ostat ćemo na istom ovom mjestu narednih 50 ili 100 godina jer nikome nakon Muriza i Davora neće pasti na pamet da se bori za istinu i pravdu. Ja sam Muriza Memića upozorio da to jeste vjetrenjača, da će jako dugo trajati ali da mora sačuvati staloženost i da ne smije napraviti nijedan pogrešan korak. Mislim da se danas polako vidi da se pravda provodi, bez da prejudiciramo, svi optuženi su nevini dok se ne dokaže suprotno – zaključio je Feraget.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh