Vijesti

Goran Stanišić prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin

On se tereti za ubistvo 13 albanskih civila, 15. i 16. aprila 1999. godine, tokom šireg i sistematskog napada srpskih vojnih, paramilitarnih i policijskih snaga protiv albanskih civila u selu Slovinje i Trbovac, opština Lipljan

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini proglasilo je krivim optuženog Gorana Stanišića koji se tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvostepenom presudom Goran Stanišić je proglašen krivim prema optužnici od 6. februara 2020. godine da je kao policijski rezervista u saizvršilaštvu učestvovao u deportaciji, ubistvu i nasilju nad albanskim civilnim stanovništvom. On se tereti za ubistvo 13 albanskih civila, 15. i 16. aprila 1999. godine, tokom šireg i sistematskog napada srpskih vojnih, paramilitarnih i policijskih snaga protiv albanskih civila u selu Slovinje i Trbovac, opština Lipljan.

Stanišić je 15. aprila u selu Slovinje učestvovao u isterivanju porodice Gashi iz njihove kuće, odvajanju muškaraca od žena, a ženama i deci je naređeno da iz dvorišta izađu na put, osim Z.G. i njenoj ćerki XH.H. koje su ostale u dvorištu. Potom su uz zid dvorišta postrojili i ubili iz automatskog oružja pokojnog M.G. glavu porodice, njegova dva sina O.G. i E.G. te njegova dva nećaka A.G. i B.H, u prisustvu Z.G. i XH.H. Od njih dve je potom zatraženo da se udalje iz dvorišta.

Takođe, 15. aprila u selu Slovinju, Stanišić je u učestvovao u saizvršilaštvu u izdvajanju šest albanskih civila u blizini stare seoske škole iz grupe albanskih civila koji su predhodno prisiljeni da napuste svoje kuće, njihovom postrojavanju uza zid kuće jednog srpskog meštatina tog sela i ubistvu iz vatrenog oružja.

U istom selu je nešto kasnije istoga dana u dvorištu porodične kuće Brahimi, pucano u F.G., B.B., F.B. i R.B. i tada je F.B. vlasnik kuće ubijen, dok su F.G, B.B. i R.B, trkom pobegli u različitim pravcima i tako se spasili.

Stanišić je proglašen krivim i za ubistvo drugih civila u različitim situacijama u selu Trbovcu 16. aprila 1999. u mestu zvanom “Lugu i Lakrave”.

Stranke imaju pravo na žalbu protiv ove presude Apelacionom sudu Kosova. Iz Osnovnog suda u Prištini je saopšteno da će se kazna izvršiti odmah po pravosnažnosti ove presude, a u kaznu će se uračunati i vreme provedeno u pritvoru od 20. jula 2019. do pravosnažnosti ove presude.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh