Vijesti

Obnovljene prostorije u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli

Obnovljeno je ukupno 257 kvadratnih metara boravišnog prostora, a inicijativu je pokrenula tuzlanska humanitarka Merima Dževdetbegović, koja se tokom akcije prisnije upoznala sa štićenicima doma

Štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli s nestrpljenjem su čekali 1. oktobar za kada je bilo najavljeno otvaranje obnovljenih prostorija. Svoju sreću nisu krili kada su im otvorena vrata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Eldina Dahić, koja je od prošle godine u Domu za djecu bez roditeljskog staranja dala je izjavu u ime drugarica i drugova.

“Nama je veoma drago što su nam se ove prostorije obnovile. Mi smo danima iščekivali, provirivali i jedva čekali otvaranje. Zahvalni smo svim donatorima što su nam omogućili uslove za sretnije djetinjstvo”, kazala je Dahić.

Obnovljeno je ukupno 257 kvadratnih metara boravišnog prostora, a inicijativu je pokrenula tuzlanska humanitarka Merima Dževdetbegović, koja se tokom akcije prisnije upoznala sa štićenicima doma.

“Kada radite dobre stvari one pokreću dobru energiju i uvijek pozitivno utičete na ljude iz okruženja. Upravo ova dva projekta koja su iza nas potvrđuju to. Moja lična motivacija da doprinesem društvu na ovakav način je pokrenula lavinu podrške, prvenstveno mojih prijatelja, poslovnih partnera koji su učestvovali u akciji i ja sam im neizmjerno zahvalna”, rekla je Dževdetbegović.

Fondacija Tuzlanske zajednice je koordinirala projekat obnove prostorija Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Ističu kako se na ovom neće zaustaviti.

“U februaru smo krenuli sa kampanjom i stigli do oktobra u susret Dječijoj nedjelji i Međunarodnom danu filantropije. Prikupili smo od više od 200 donatora više od 55.000 KM i ono što nas posebno raduje je što smo imali više donatora pojedinaca od fizičkih lica, ali to ne umanjuje značaj donacija preduzeća. Uređeno je 257 kvadrata, dnevni boravak i šest prostorija za boravak 13 djevojčica i one će konačno useliti u nove prostorije”, ističe Tarik Baraković, koordinator programa filantropije u Fondaciji Tuzlanske zajednice.

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja boravi 64 štićenika, a u proteklom periodu je obnovljeno sedam stambenih jedinica.

“Imali smo veliki broj donator i to nam daje jasnu poruku da smo prepoznati kao institucija koja dobro radi svoj posao i da nismo zaboravljeni od lokalne zajednice što je nama puno bitnije od finansijske podrške. Saznanje da postoji interes za ovu djecu, da imaju nekoga ko brine o njima je puno značajnija od same materijalne pomoći”, naglasio je Amir Muharemović, vršilac dužnosti direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh