Vijesti

Džaferović: Dodik može pocijepati mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu

Umjesto da prekine antidejtonsku blokadu rada državnih institucija i vrati se konstruktivnom radu u interesu svih građana, Milorad Dodik nastavlja dalje da se kreće u vrlo opasnom smjeru. Krajnje je vrijeme da se zaustavi. Njegova najava da će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost Republike Srpske ukazuje na put koji može samo srušiti Dejtonski mirovni sporazum i ugroziti mir u Bosni i Hercegovini, upozorio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović - Blogspot.com

On poručuje da Dodikov ultimatum da se moraju ukinuti Oružane snage, pravosuđe i druge institucije nikada neće biti prihvaćen. Ni sada, ni za šest mjeseci, niti bilo kada.

“On, dakle, može samo pokušati da jednostrano sruši Dejtonski mirovni sporazum i time naruši mir, ali ni tada RS neće postati nezavisna. Međunarodno pravo, bh. patriote i euroatlantska zajednica imaju više nego dovoljno snage da to spriječe”, ističe Džaferović.

Napominje da je RS entitet, koji postoji po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ako Dodik pokuša izaći iz tog okvira, upozorava Džaferović, može samo nestati tog entiteta, a država Bosna i Hercegovina će postojati, jer je ona, za razliku od entiteta, postojala i prije Dejtona i po međunarodnom pravu može postojati i bez Dejtona, a RS van Dejtona – ne postoji.

“Zato je moj savjet svim političkim opcijama u entitetu RS da dobro čuvaju Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada”, podvlači Džaferović.

Ustavni sud sa evropskim sudijama i dodatne državne nadležnosti na čije provođenje su kasnije pristali svi, dejtonske su kategorije i Dodik, navodi Džaferović, ne može reći da sada to više ne važi, da 25 godina implementacije Dejtona ne važi.

“Jer, ako krenemo tom logikom, onda možemo reći da ne važe ni entiteti, da više ne postoji saglasnost za njihovo postojanje. Mi ne možemo odlučiti šta će Dodik uraditi, niti nakon ’92. imamo pravo potcjenjivati takve prijetnje, ali znamo šta ćemo mi uraditi – ako bude ugrožena, odbranićemo cjelovitost Bosne i Hercegovine”, navodi se u izjavi Šefika Džaferovića,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh