Vijesti

Evropska agencija: Fokusirati se na primarnu vakcinaciju umjesto dodatne doze

Iz Evropskog centra su rekli da su odobrene vakcine trenutno visoko učinkovite u smanjenju zaraze koronavirusom

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u četvrtak je pozvao zemlje da promovišu primarne programe vakcinacije protiv koronavirusa i umanje značaj dodatnih doza kako bi spriječili širenje delta varijante među stanovništvom, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Evropskog centra su rekli da su odobrene vakcine trenutno visoko učinkovite u smanjenju zaraze koronavirusom.

“Prioritet treba biti vakcinacija svih pojedinaca koji trenutno nisu kompletirali preporučenu vakcinaciju”, saopštili su.

Nakon sporog starta, Evropska komisija je ove sedmice objavila da je vakcinisano 70 posto odraslog stanovništva u 27 država članica iako procenat varira od države do države. Posebno nizak procenat vakcinisanih je primjetan u Bugarskoj i Rumuniji.

Francuska je u srijedu postala prva velika članica EU koja je počela primjenjivati dodatnu dozu vakcine građanima starijim od 65 godina i osobama s ugroženim zdravljem. Španski zvaničnici razmišljaju o istoj akciji.

IZ ECDC-ja su rekli da se može razmišljati o dodatnoj dozi osobama s izuzetno oslabljenim imunim sistemom ako ih prve doze ne štite dovoljno, ali da nije nužno davati dodatne doze potpuno vakcinisanim pojedincima u opštoj populaciji.

Uobičajno je da zaštita nakon vakcinacije slabi vremenom. Za sada, vakcine odobrene u EU i SAD-u nastavljaju visoko štititi stanovništvo od teških oblika bolesti i smrti, ali njihova sposobnost zaštite pada pojavom delta varijante.

S obzirom na to da se mnoge zemlje muče s procesom vakcinacije i davanjem prve doze, Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala na moratorij dodatne doze. Apelovali su na vlade da doniraju vakcine zemljama u potrebi.

Glasnogovornik Evropske komisije Stefan De Keersmaecker je rekao da EU ima dovoljno vakcina ukoliko naučni dokazi ukažu na potrebu široke primjene dodatne doze. Kazao je da je Brisel dogovorio isporuku još 1,8 milijardi doza s kompanijom BioNTech-Pfizer od 2021. do 2023. godine i s Moderna još 150 miliona doza


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh