Vijesti

KONVENCIJA O STATUSU IZBJEGLICA IZ 1951. GODINE: 70 GODINA ZAŠTITE KOJA SPAŠAVA ŽIVOTE LJUDI PRIMORANIH DA IDU U IZBJEGLIŠTVO

Danas se obilježava 70 godina od usvajanja jednog od ključnih međunarodnih sporazuma – Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine. Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice, UNHCR, tvrdi da je ponovno obavezivanje na poštovanje duha i osnovnih principa konvencije danas važnije nego ikada.

„Konvencija i dalje štiti prava izbjeglica širom svijeta“, rekao je Filippo Grandi, visoki povjerneik/komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice.
„Zahvaljujući konvenciji, spašeni su milioni života. Danas, sedamdeset godina nakon što je konvencija sastavljena, od presudnog je značaja da međunarodna zajednica obrani svoje principe.”

Gospodin Grandi izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnih pokušaja nekih vlada da zanemare ili zaobiđu principe Konvencije, koji idu od protjerivanja i odbijanja izbjeglica i tražilaca azila na kopnenim i morskim granicama pa sve do prijedloga za prisilno premještanje izbjeglica u treće zemlje gde bi se njihovi zahtjevi obrađivali bez neophodnih zaštitnih garancija.

U obraćanju povodom sedamdeset godina od dana kada je Konvencija o statusu izbeglica iz 1951. godine predstavljena državama na potpisivanje, Grandi je rekao da ovaj sporazum predstavlja presudnu komponentu međunarodnog prava i ljudskih prava i da je i danas jednako aktuelan kao što je bio kada je izrađen i usaglašen.

„Jezik konvencije je jasan kada se govori o pravima izbjeglica i ostaje primjenljiv i u kontekstu suvremenih i novih izazova i vanrednih situacija s kojima se prvi put susrećemo – kao što je pandemija COVID-19“, rekao je Grandi.

I Konvencija o izbeglicama iz 1951. godine i noviji Globalni sporazum o izbeglicama pozivaju na međunarodnu saradnju u iznalaženju različitih rješenja za izbjeglice.

Grandi je naglasio potrebu da međunarodna zajednica poštuje ključne principe zaštite izbjeglica koji su propisani konvencijom, uključujući pravo svakog ko beži od progona da ne bude vraćen tamo gde mu preti rizik od štete ili opasnost.

Sedamdesetogodišnjica Konvencije o statusu izbjeglica pada samo nekoliko mjeseci nakon sedamdesetogodišnjice rada UNHCR-a kao svetske organizacije za zaštitu prisilno raseljenih lica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh