Vijesti

Francuski predsjednik Macron primio kosovskog premijera Kurtija

Dvojica lidera su razgovarala i o dijalogu između Kosova i Srbije i prednostima konstruktivnog pristupa obe strane

Premijera Kosova Albina Kurtija primio je u sredu uveče u Jelisejskoj palati u Parizu predsednik Francuske Emmanuel Macron, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Kurti se zahvalio predsedniku Macronu na važnoj podršci koju je Francuska pružala Kosovu više od dve decenije.

Tokom sastanka koji je završen susretom “lice u lice”, razgovarano je o bilateralnoj saradnji, uključujući ekonomski potencijal i prostor za francuske kompanije da investiraju na Kosovu, s naglaskom na učešću kosovske dijaspore, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Takođe je razgovarano o dijalogu između Kosova i Srbije i prednostima konstruktivnog pristupa obe strane.

U svom govoru, premijer Kurti izrazio je zahvalnost Francuskoj na visokoj pravdi koju je uspostavila u okviru Severnoatlantske alijanse da okonča šovinistički režim koji je ciljao na teritorije po svaku cenu, čak i genocidom nad civilima.

Rekao je da je Evropa najbolja unija koja je postavila temelje dugoročnog mira i s pravom je začeta. Premijer je ponovio da će Vlada Kosova doprineti dobrosusedskim odnosima i evropskim integracijama.

Sastanku Macrona i Kurtija prethodio je sastanak dvojice ministara unutrašnjih poslova Xhelala Svecle i Geralda Darmaninija, tokom kojeg je ministar Svecla ponovio da su ispunjeni kriterijumi za liberalizaciju viznog režima i da je poslednjih godina došlo do drastičnog pada na polju migracija. Dvojica ministara složila su se da nastave i prodube konkretnu saradnju u nekoliko oblasti, kako bi se povećala bezbednost u regionu i šire.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh