Vijesti

Crnadak: Iza priča o ‘mirnom razlazu i genocidašima’ krije se kontinuirana pljačka! Nakon ‘Referenduma’ dolazi druga epizoda…

Ova priča oko Srba i Republike Srpske kao nekakvih genocidaša, mahanje ratnim zastavama i pričama o ratu, a s druge strane, sad više nije referendum, nego su sad priče o mirnom razlazu i razdruživanju… Pogledajte sa strane ko od toga ima koristi. Narod sigurno nema. Politički, korist od toga imaju prije svega SDA i SNSD, dakle stranke koje su na vlasti i vrlo je jednostavno izvući zaključak da je ovo dio njihovog dogovora, rekao je Crnadak u emisiji BHT1 uživo

Igor Crnadak - Screenshot

Potpredsjednik PDP-a i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je u razgovoru za BHRT da agresivna retorika, koja trenutno dominira političkom scenom u BiH, predstavlja realizaciju “tihog dogovora” između dvije najjače stranke u zemlji – SNSD-a I SDA.

“Ova priča oko Srba i Republike Srpske kao nekakvih genocidaša, mahanje ratnim zastavama i pričama o ratu, a s druge strane, sad više nije referendum, nego su sad priče o mirnom razlazu i razdruživanju… Pogledajte sa strane ko od toga ima koristi. Narod sigurno nema. Politički, korist od toga imaju prije svega SDA i SNSD, dakle stranke koje su na vlasti i vrlo je jednostavno izvući zaključak da je ovo dio njihovog dogovora”, rekao je Crnadak u emisiji BHT1 uživo.

Na pitanje zašto se posljednjih dana tako često pominje termin “mirni razlaz”, Crnadak kaže da je to nastavak retorike SNSD-a, koja se naslanja na priče o referendumu u Republici Srpskoj.

“To je ista serija iz produkcije SNSD-a, nakon epizode ‘Referendum’, sada dolazi epizoda broj 2, a to je ‘Mirno razdruživanje’. Ideja je da SNSD na ovoj priči pokupi glasove za izbore i da dodatno sludi narod u Republici Srpskoj. Od 2006. pričaju o referendumu kojeg uporno nema. SNSD dolazi sa papirom za koji nema nikakvu vrstu dogovora ni sa HDZ-om ni sa SDA tako da priča o razdruživanju apsolutno nema smisla”, kategoričan je Crnadak.

Kako je rekao, SNSD-u ta priča više ne prolazi u Republici Srpskoj.

“Ovo su njihovi zadnji trzaji i posljednji mjeseci njihovog boravka na vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini”, poručio je potpredsjednik PDP-a.

Crnadak smatra da zapaljiva retorika bh. političara odvlači pažnju javnosti, dok su na djelu nova zaduženja, pljačke i korupcija.

“Upravo iza te dimne zavjese od genocidaša, od novog rata, mirnog razlaza, referenduma, zaštite nacionalnih interesa, krije se jedna kontinuirana pljačka. Neviđen nivo korupcije koji u Bosni i Hercegovini prevazilazi sve druge zemlje u okruženju. Naravno jedna od priča je ovo novo zaduženje Republike Srpske, a niko ne priča o tome da će neko na leđima građana RS-a, pa i BiH, u narednih pet godina da zaradi nekih 170 miliona maraka. Vrlo vješto ovi vlastodršci to guraju i masovno se i brutalno bogate, a sve to kriju upravo sa ovim velikim političkim pričama”, mišljenja je Crnadak.

Komentarišući ideju o objedinjavanju opozicije na državnom nivou, Crnadak smatra da postoje prepreke u realizaciji takve političke platforme,prenosiBHRT

“Prije svega, naš sistem je takav da se izbori odvijaju na dva politička terena, jedan je Federacija BiH a drugi je Republika Srpska. Prema tome, ta vrsta ukrupnjavanja nema neki stvarni značaj. Nekakvi razgovori sa strankama koje su opozicija u Federaciji ne mogu da škode, oni trebaju da postoje, ali ja ću sada biti vrlo direktan i otvoren. Teško da tu može da se dobije neka dodatna vrijednost u političkom smislu za nas koji ovdje izlazimo na teren da se suprostavimo Dodiku i njegovoj koaliciji. Objektivno, treba reći da postoji tu dosta razlika i ne bi trebalo da nas te razlike sada uspore na našim terenima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, rekao je, između ostalog, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, u emisiji BHT1 uživo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh