Vijesti

Otkriven kamen temeljac za zgradu u Sutini: Stanovi za porodice iz kolektivnih smještaja

Svečano je danas bilo u Sutini kod Mostara. Povodom početka gradnje objekta sa 24 stambene jedinice za smještaj korisnika kolektivnih centara u Mostaru u sklopu projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”, otkriven je kamen temeljac na mjestu buduće zgrade. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izrazio je zadovoljstvo što će porodice koje su dosad živjele u neuslovnim kolektivnim centrima trajno riješiti stambeno pitanje, te kako je naveo – dobiti kvalitetne stanove.

Sutina / PR -Haber

– Drago mi je i što projekat povezuje sve nivoe vlasti zajedno sa međunarodnim organizacijama koje sve to podupiru.Vrijednost projekta je tri miliona maraka, a predviđena dužina gradnje je 300 dana. Grad učestvuje sa projektnom dokumentacijom i lokacijama, dok glavnina novca pristiže sa viših nivoa vlasti, rekao je Kordić.
Ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Edin Ramić osim tri mostarska, najavio je i gradnju još tri objekta ove vrste u HNK-a, i to u Čapljini, Konjicu i Jablanici. Ukupna vrijednost svih objekata je devet miliona maraka sa PDV-om.
– Danas smo nažalost u situaciji da imamo manji budžet nego prije deset godina. Potrebe su iste, a prioriteti su se vremenom mijenjali. Imamo oko 5.000 zahtjeva na godišnjem nivou za obnovu objekata, a možemo ih realizirati oko 500. Ako bi se zadržala ova dinamika obnove, vjerujem da bismo o povratku pričali još 20 godina. Potrebna su nam, bez sumnje, značajna donirana sredstva, smatra Ramić.

Sutina / PR – Haber

Tri zgrade koje će se graditi u budućnosti predviđene su sa po 24 stana. Druga će se graditi u naselju Bafo, a treća u Rodoču.

Sutina / PR -Haber.ba

Sutina / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh