Vijesti

Konaković najavljuje beogradski scenarij u Sarajevu, dok se država blokira iz Mostara i Banje Luke!?

Milorad Dodik i Dragan Čović izdali su nalog svojim državnim zastupnicima da glasaju protiv Budžeta za 2020. godinu, čime se onemogućava održavanje lokalnih izbor

Elmedin Konaković - Slobodna-Bosna.ba

I jedan i drugi posljednjih mjeseci jasno su dali do znanja, kroz svoje političke poteze koje su povlačili, da ne priznaju legitimitet Centralne izborne komisije BiH.

Zašto? Zato što u CIK-u više ne sjede njihovi ljudi preko kojih su završavali kako izborne rezultate ( sjetimo se Stoca i Srebrenice), tako i zarade na štampanjima glasačkih listića. Na opasnu politiku koju vodi ovaj dvojac upozorio je danas i državni zastupnik DF-a Dženan Ocijenio je da neusvajanjem Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, predstavnici SNSD-a i HDZ-a pokušavaju rušiti legalno izabran sastav CIK-a. Smatra da je ponovo na sceni “rušenje državnih institucija, jer ne mogu da prežale što nemaju politički utjecaj na sastav CIK-a”.

I državni zastupnik Adil Osmanović (SDA) smatra da svi koji su danas glasali protiv Prijedloga zakona o Budžetu ne žele da se održe lokalni izbori.

I onda se oglasio, a ko drugi nego Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde.

– Od naredne sedmice mijenjamo hashtag. Umjesto #izbori2020 krećemo sa #protesti2020 Na ovu se bahatost mora adekvatno odgovoriti!! #protesti2020

Priželjkuje li to Konaković krvavi beogradski scenarij na sarajevskim ulicama? Hoće li se protesti koje on priziva ( čitaj organizuje) održati samo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine? Zašto ne bi proteste organizirao u Banjoj Luci ispred centrale SNSD-a, pa onda u Mostaru ispred Središnjice HDZ-a? Ove dvije stranke su krive što država BiH ne može naprijed.

Neće, jer Konakoviću ne treba da pokaže svoje “političke mišiće” tamo gdje nema svojih pristalica, već isključivo u Sarajevu, koje jedino i poznaje. Ne samo da ne treba, on ustvari ne smije održati proteste dalje od Sarajeva. Baš kao ni Mirsad Hadžikadić i njegova Platforma za progres. Malo se šetao po Sarajevu, malo po Tuzli, i kraj.

Nije Budžet srušila ni SDA, ni DF ni SBB. Budžet su uz SNSD-ove i HDZ-ove državne zastupnike srušili i zastupnici iz opozicionih stranaka, SDP-a i Naše stranke svojom suzdržanošću. Konaković, naravno, njih nigdje ne spominje, već priziva proteste koje će zajedno s njima organizirati.

Ostavlja komentare po društvenim mrežama, podižući “temperaturu” naroda, bez ulaženja u pozadinu odluka SNSD-a i HDZ-a da sruše budžet. Zašto, kada već se oglašava, ne pojasni svojim lajkačima i komentatorima, da Dodik i Čović žele vratiti CIK pod svoju političku kontrolu, te da su oni, a ne neke druge stranke, glavni krivci za sve opstrukcije.

Po ovom Konakovićevom razmišljanju, bošnjačke i probosanske stranke trebaju uvijek ponizno i uz klimanje glave odobravati sve što u institucijama rade Dodik i Čović. Dopustiti da u CIK budu izabrani njihovi ljudi, dopustiti im da i dalje drže neprikosnoveno (konkretno Čović) sve finansijske poluge u državi, dopustiti im svaki njihov prijedlog za ministre i druge pozicije,piše Faktor

Međutim, kada se malo bolje sagleda iz svih uglova, jasno je odakle ovakvo Konakovićevo ponašanje. Ozbiljnija reakcija od političara lokalnog nivoa i ne može se očekivati.

Koji je to adekvatan politički odgovor ovom dvojcu po njegovom mišljenju ?

Protesti u Sarajevu.

A koga ćemo to ovdje rušiti, Konakoviću?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh