Vijesti

UNDP: Za ekonomski oporavak BiH neophodne hitne i sveobuhvatne intervencije

Analizu ekonomskog uticaja pandemije COVID-19, u ime tima Ujedinjenih nacija u BiH, proveo je Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH

Hitne i sveobuhvatne intervencije su neophodne kako bi se sačuvala radna mjesta, zaštitile najranjivije grupe i spriječilo nazadovanje privrede u Bosni i Hercegovini, zaključak je Analize ekonomskog uticaja pandemije COVID-19 koja je predstavljena 28. maja u Sarajevu. Analizu je, u ime tima Ujedinjenih nacija (UN) u BiH, proveo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

U posljednjih nekoliko mjeseci pandemija COVID-19 pogodila je globalnu ekonomiju, a njene posljedice posebno su vidljive kod zemalja u razvoju poput BiH.

Cilj Analize ekonomskog uticaja pandemije COVID-19 je da se izradi sveobuhvatan pregled posljedica ove nepogode, sa posebnim naglaskom na ranjive grupe i privredne grane. Ključni pokazatelji analize svjedoče da su najveće negativne posljedice već osjetile industrije vezane za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, prehrambene usluge i transport, dok su tekstilni i metalni sektori doživjeli ozbiljne poremećaje u lancu opskrbe. Ono što je također alarmantno je činjenica da u najteže pogođenim sektorima – smještaj i prehrambene usluge, 43 posto svih preduzeća vjeruje da će morati potpuno prestati s radom za tri mjeseca.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo u mogućnosti da pokažemo kako se globalni plan Ujedinjenih nacija za socioekonomski oporavak provodi prema trenutnom stanju u BiH. Današnja prezentacija je prva od mnogih procjena stanja za koje se nadamo da će poslužiti kao podrška svim akterima u planiranju i u aktivnostima koja se odnose na oporavak od pandemije, a posebno važnim naporima koje vlasti u BiH provode u ovom pogledu, kao i međunarodni partneri. Za Ujedinjene nacije u BiH, fokus je na tome kako možemo podržati i doprinijeti svim naporima da se oporavimo bolje, ‘zelenije’, i inkluzivnije sa težištem na Agendi 2030 i osiguravanju da niko ne bude zapostavljen, niti zaboravljen“, rekla je Ingrid MacDonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Prateći plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za socioekonomski oporavak, “Zajednička odgovornost, globalna solidarnost”, predstavljena analiza je dio integrisanog paketa podrške kojim UN objedinjuju prednosti svojih agencija, fondova i programa. U BiH, pod vodstvom rezidentne koordinatorice, UNDP djeluje u ulozi tehničkog vodstva, koja mu je dodijeljena globalnim okvirom, i platforme za integraciju kako bi se zajednički oblikovao jak i sadržajan programski odgovor na posljedice COVID-19 pandemije.

“Ova analiza dolazi u pravom trenutku i od izuzetnog je značaja jer znamo da su tačne, dosljedne, pravovremene i transparentne informacije od ključne važnosti za preduzimanje ispravnih koraka u odgovoru na aktuelnu krizu. Ona pruža uvid neophodan za razumijevanje različitih aspekata krize i smanjenje negativnih ekonomskih posljedica kojima su već izložena preduzeća, institucije, zajednice, kao i posebno ranjive osobe čija su radna mjesta i kvalitet života ugroženi. Izvjesno je da odgovor za očuvanje ekonomije zahtijeva saradnju svih nivoa vlasti i učesnika iz različitih oblasti – vlada, poslovnog okruženja, finansijskih institucija i međunarodnih organizacija“, istakla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Kao osnova za analizu je korištena i UNDP-eva platforma “Ekonomski puls BiH“, koja u realnom vremenu daje uvid u stanje privrede i mjera ekonomskog oporavka u BiH zahvaljujući informacijama koje se prikupljaju od više od 1.000 preduzeća širom države.

Na temelju prikupljenih podataka, većina anketiranih predstavnika preduzeća u idućih tri do šest mjeseci planira preduzeti mjere smanjenja troškova rada, poput smanjenja plata ili otpuštanja. Ista preduzeća su ipak zauzela optimistično stajalište da će takve mjere biti privremene. Primarni podaci također pokazuju da su žene, i radnice i vlasnice preduzeća, teže pogođene negativnim posljedicama pandemije nego muškarci.

Na online prezentaciji Analize ekonomskog uticaja pandemije COVID-19 u BiH učestvovalo je više od 120 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih finansijskih institucija, ambasada, agencija i privrednih asocijacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh