Tenis

Peng nestala, Osaka i Novak u šoku, WTA ne vjeruje Kinezima

Četvorostruka Grend slem šampionka Naomi Osaka istakla je da je veoma zabrinuta za Šuai Peng sa kojom niko nije uspeo da stupi u kontakt od dana kada je objavila da je seksualno zlostavljao nekadašnji premijer Kine. U WTA nisu uvereni u verodostojnost pisma kojim se Peng oglasila, a šokiran njenim nestankom je i Novak Đoković.

Šuai Peng - Rwuters

Šuai Peng je na društvenim mrežama objavila ranije ovog meseca da je seksualno zlostavljao bivši premijer Kine Žang Gaoli. Od tada su WTA, ATP, brijne igračice i igrači pružili podršku Peng, ali niko nije uspeo sa njom da stupi u kontakt.

„Nedavno sam obaveštena da je teniserka nestala nedugo nakon što je objavila da je doživela seksualno nasilje. Cenzura nikda nije dobra, nadam se da je Šuai Peng, ali i njena porodica, na sigurnom i da je dobro. Šokirana sam zaista ovom situacijom i šaljem joj svu svoju ljubav“, poručila je Osaka.

Prvi čovek WTA Stiv Simon rekao je da nije bio u kontaktu sa Peng, ali da su ga iz Teniske federacije Kine uverili da je ona a sigurnom i da nije fizički ugrožena.

Na adresu WTA stiglo je pismo koje je navodno napisala sama teniserka:

„Zdravo svima, ovde Šuai Peng. U vezi sa nedavno objavljenim vestima na sajtu WTA, taj sadržaj nije potvrđen sa moje strane i objavljen je bez mog pristanka. To je lažna vest, uključujući i priču o navodnom seksualnom zlostavljanj. To nije istina.

Nisam nestala. Nisam ugrožena, odmaram kod kuće i sve je u redu. Hvala što brinete za mene. Ako budete objavljivali više vesti o meni, molim vas da prvo proverite i da ih objavljujete uz moj pristanak. Kao profesionalna teniserka, zahvaljujem vam se na brizi. Nadam se da ću, uz vašu pomoć, ako bude prilike, nastaviti da promovišem kineski tenis za koji se nadam da će biti samo bolji i bolji. Još jednom, hvala vam na brizi“, navodno je napisala Peng.

Simon se u sredu uveče oglasio i novim saopštenjem:

„Saopštenje koje je danas objavila kineska državna televizija o Šuai Peng samo dodatno pojačava moju zabrinutost za to gde se ona nalazi i da li je bezbedna.

Veoma mi je teško da poverujem da je Šuain Peng napisala mejl koji smo dobili. Peng je pokazala izuzetnu hrabrost kada je opisala ono što joj se dogodilo i što joj je učinio nekada visoko državni činovnik. WTA, kao i ostatak sveta moramo da dobijemo nezavisan i jasan dokaz da je ona bezbedna. Iznova i iznova pokušavam da dođem do nje na razne načine, ali ne uspevam.

Mora da joj bude dozvoljeno da slobodno govori, bez cenzure, bez zastrašivanja sa bilo koje strane. Njeno svedočenje o seksualnom napadu mora da bude poštovano, ispitano i to potpuno transparentno, bez ikakve cenzure.

Glas žena mora da bude saslušan i poštovan, ne cenzorisan„, navedeno je u saopštenju predsjednika WTA.

O ovoj situaciji govorio je i Novak Đoković:

„Nemam mnogo informacija o svemu, saznao sam za to pre nedelju dana i zaista sam šokiran vešću da je nestala, još i više zato što je to neko koga sam viđao na turu prethodnih godina više puta. Nemam mnogo toga da kažem sem da se nadam da će je pronaći, da je dobro. To je veoma grozno, mogu samo da zamislim kako se njena porodica oseća“, rekao je Đoković. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh