Rukomet

Sjeverna i Južna Koreja drže se za ruke i otvaraju Svjetskog prvenstva

Njemačka i Koreja od 18:15 sati otvaraju ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u rukometu koje se igra u Njemačkoj i Danskoj.

Igrači Koreje - Screenshot/YouTube

Njemačka je jedan od favorita za naslov, a zajednička reprezentacija Južne i Sjeverne Koreje jedan je od najvećih autsajdera. Prvi put u historiji rukometa dvije Koreje nastupat će pod zajedničkim imenom Korea. Umjesto zastave jedne ili druge zemlje imat će istu zastavu s korejskim poluotokom kakvu su imale i hokejašice na prošlogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama.

Inicijativa je to Svjetske rukometne federacije koja je na ovaj način, u godini u kojoj se slavi 30. godišnjica pada Berlinskog zida, uspjela srušiti još neke zidove koji postoje između ovih nacija.

“To je poruka mira i vrlo važan trenutak za sport, ali i budućnost ovih zemalja. Sport mora imati zadatak rušenja nekih bivših i budućih zidova i ovo je pravi put”, rekao je predsjednik njemačkog rukometnog saveza Andreas Michelmann, piše “Index“.

I dok se čelnici IHF-a i njemačkog rukometa hvale ovim projektom, korejski selektor Cho Young-shin je u problemima. Iako je pohvalio inicijativu i rekao da Korejci žele pokazati da mogu zajedno funkcionisati, ima dosta problema s odabirom igrača. Reprezentacija Koreja sastavljena je uglavnom od južnokorejskih igrača kojima su pridružena četvorica Sjevernokorejaca. Niko o njima nije imao pojma.

“Nismo ih imali gdje gledati i nismo dobili nikakve informacije o tim igračima. Prvi put smo ih vidjeli na okupljanju 23. decembra i polako otkrivamo njihove mane i kvalitete. Taj prvi susret je bio malo čudan, ali sa svakim doručkom, treningom i ručkom smo postajali sve prisniji. Atmosfera unutar ekipe je odlična i svi se slažu”, rekao je Young-shin.

Zbog četiri sjevernokorejska igrača Koreja je jedina reprezentacija na turniru koja je mogla prijaviti 22 igrača dok su svi ostali mogli samo 18. Prije utakmice protiv Njemačke s razglasa će svirati njemačka himna “Deutschlandlied”, ali Koreja neće imati klasičnu himnu. Umjesto nje svirat će tradicionalna korejska folk-pjesma “Arirang”, neslužbena himna korejskog poluotoka koja je od 2012. godine uvrštena u UNESCO-vu kulturnu baštinu.

Ista pjesma svirala je na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 2018. godine, a postoji 3.600 varijacija te pjesme koju oba korejska narod smatraju izuzetno važnom.

Korejci su zajednički nastupili i na korejskom prvenstvu u stolnom tenisu prošlog ljeta. Mješoviti par Jang Woo-jin s juga i Cha Hyo-sim sa sjevera pobijedili su kineski par 3:1 i tako osvojili prvu zajedničku zlatnu medalju u historiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh