Ostali sportovi

Poznat raspored ovogodišnjih Red Bull Cliff Diving takmičenja, na Starom mostu po šesti put

U danas objavljenom kalendaru Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021, šestu sezonu zaredom našla se i naša zemlja.

Red Bull Cliff Diving - PR / Haber.ba

Prvenstvo počinje takmičenjem u Francuskoj u junu, a najbolje svjetske skakače i skakačice u Mostaru ćemo ponovo gledati 28. augusta.

U svojoj 12. sezoni, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo se vraća sa šest atraktivnih lokacija diljem svijeta, na kojima će se skakači i skakačice iz 18 zemalja boriti za prestižni pehar Kralja Kahekilija, izvodeći nevjerovatne skokove sa visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metra (žene).

Ova sezona donosi čak četiri nove lokacije – Saint-Raphaël (Francuska), Oslo (Norveška), Downpatrick Head (Irska) i Baku (Azerbejdžan); a tu su i dva klasika prvenstva – Polignano a Mare (Italija) i Mostar (Bosna i Hercegovina).

Skoro 21 mjesec nakon posljednjeg takmičenja svjetske cliff diving elite, prvenstvo će biti otvoreno u junu takmičenjem u Saint-Raphaëlu na francuskoj rivijeri, da bi u augustu posjetilo najsjeverniju tačku u kalendaru, norvešku prijestonicu Oslo.

Nakon ove dvije nove lokacije, 28. augusta slijedi prvi ovogodišnji klasik prvenstva, Stari most u Mostaru.

U septembru će cliff diving elita skakati sa golih stijena Downpatrick Heada u Irskoj, a pretposljednja stanica sezone donosi drugi ovogodišnji klasik, Polignano a Mare u Italiji. Završnica sezone prvenstvo prvi put dovodi u glavni grad Azerbejdžana, Baku, gdje će biti okrunjeni šampion i šampionka. To će ujedno biti prvo takmičenje u zatvorenom prostoru, u arhitektonski spektakularnom Deniz Mallu.

Ova sezona donosi jednak broj skakača i skakačica u stalnoj postavi (8), te isti format takmičenja za žene i muškarce.

Aktuelni prvaci Gary Hunt i Rhiannan Iffland neće imati nimalo lagan posao u odbrani titula, jer je stasala nova generacija skakača i skakačica koji prijete da ih skinu sa trona, a tu je i cijeli niz onih iskusnijih sa kojima su ranije vodili žestoke borbe za šampionske naslove.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021:

12. jun – Saint-Raphaël, Francuska (nova lokacija)
14. august – Oslo, Norveška (nova lokacija)
28. august – Mostar, Bosna i Hercegovina
12. septembar – Downpatrick Head, Irska (nova lokacija)
26. septembar – Polignano a Mare, Italija
16. oktobar – Baku, Azerbejdžan (nova lokacija)

Red Bull Cliff Diving – PR / Haber.ba

Red Bull Cliff Diving – PR / Haber.ba

Red Bull Cliff Diving – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh