Košarka

Zbog lošeg engleskog 219 cm visoki Hrvat ugrozio buduću NBA karijeru

ZA BRAĆU Ivišić kažu da su “next big thing” hrvatske košarke. Blizanci Zvonimir i Tomislav iz Viteza u BiH, koji su u kolovozu napunili 20 godina, košarkaški su se dvije godine razvijali u Šibeniku, a posljednje tri u crnogorskom SC Derbyju. Četiri minute stariji i pet centimetara viši Zvonimir ove je sezone trebao put prema NBA ligi graditi na američkom sveučilištu, ali stvari su se neočekivano zakomplicirale.

Zvonimira američki skauti vide kao siguran izbor prve runde drafta iduće godine, pa je 219 cm visoki centar odlučio sezonu koja će mu odrediti poziciju provesti na sveučilištu Kentucky, poznatom po vrhunskom košarkaškom programu na čelu s legendarnim trenerom Johnom Caliparijem.

Svoju je odluku objavio 1. kolovoza, dva mjeseca nakon što sveučilišta već uglavnom poslože rostere za iduću sezonu. “Odlučio sam se za Kentucky jer je to najbolje mjesto za talentirane košarkaše u SAD-u. Trener Calipari je član Kuće slavnih i pomogao je najvećem broju igrača da dođu u NBA”, napisao je Ivišić.

Prošla su dva mjeseca, predavanja su počela, ekipa je na pripremama… Sve bez Ivišića
Kentucky je službeno potvrdio dogovor 13 dana kasnije, ali onda je sve stalo. Predavanja su počela već 21. kolovoza, a morao im je prisustvovati od početka da bi stekao uvjete za igranje. Momčad Wildcatsa je započela pripreme i već odradila desetak treninga, ključnih za uigravanje za novu sezonu.

Na društvenim mrežama pojavile su se glasine da sve odugovlači Kentuckyjev ured za primanje novih studenata, što je pak dovelo do velikih kritika navijača koji su željeli vidjeti talentiranog visokog Hrvata u dresu svoje momčadi, pa se sveučilište ogradilo priopćenjem.

“Članovi našeg sveučilišta – od sportskog odjela i administracije do svih drugih – rade zajedno, učinkovito i u skladu sa standardima za primanje. To su često kompleksna pitanja, s više aspekata, i zahtijevaju da puno ljudi radi da naprave pravu stvar za osobu koja želi pohađati naše sveučilište”, objavili su da prekinu glasine.

Zapeo na testu engleskog
I tek u srijedu, više od dva mjeseca nakon Zvonimirove objave, konačno je stigla vijest da se upisao na Kentucky. Prema Indexovim informacijama, sve se otegnulo jer Ivišić iz više pokušaja nije uspio proći test engleskog jezika.

Glasnogovornik sveučilišta nije ulazio u detalje, samo je potvrdio da je 219 cm visoki Ivišić primljen kao student te da se očekuje kako će u idućih nekoliko dana stići u Lexington te se pridružiti momčadi.

Ovako kasni dolazak hrvatskom je centru stvorio dva problema, iako je ovaj birokratski lako rješiv. Iako nije dolazio na predavanja od početka i tako stekao pravo nastupa, do sredine listopada još se može upisati na djelomični, svojevrsni izvanredni studij i tako ipak steći pravo nastupa u prvom dijelu sezone, odnosno jesenskom semestru.

Puno je veći problem to što su Wildcatsi već odavno započeli pripreme za novu sezonu, uigravanje i učenje momčadskih koncepata, koji se u NCAA-u razrađuju puno detaljnije nego u NBA ligi, te su se već počele nazirati konture momčadi za iduću sezonu. Kentucky ove sezone ima čak devet brucoša, od kojih mnogi u startu nisu imali takav status kao talentirani došljak iz Europe, te bi ga lako mogli nadmašiti u hijerarhiji ako Ivišić ne bude ekspresno pohvatao sve ono što je propustio.

Nema više povlačenja s drafta
A Ivišiću je ovo ključna sezona, u kojoj se mora iskazati kako bi završio što više na draftu. Prošle dvije sezone se prijavio, pa povukao, iako je ovog lipnja imao čvrste garancije za izbor u drugoj rundi. Iako mu ovo nije izlazna godina, zadnja nakon koje se može prijaviti na draft, više se ne smije povući s njega.

To znači da, ako ove sezone bude igrao malo ili slabo, što bi mu srušilo poziciju među skautima, može izaći na draft i biti izabran u drugoj rundi ili možda čak uopće ne biti izabran, ili preskočiti draft idućeg lipnja i vratiti se još jednu godinu na sveučilište.

Zvonimir je prošle sezone u ABA ligi za Studentski centar postizao 5.2 poena, 3.5 skokova i 1.0 blokadu za samo deset minuta igre u prosjeku, ali je zabljesnuo u prvoj četvrtfinalnoj utakmici protiv Partizana kad je u senzacionalnoj pobjedi u Beogradu zabio 22 poena uz tri trice, 13 skokova i tri blokade.

Četiri minute mlađi, 214 cm visoki Tomislav zapravo je igrao više i bolje prošle sezone, a već je i debitirao za hrvatsku seniorsku reprezentaciju kod Aleksandra Petrovića. U ovoj je fazi i bolji igrač od Zvonimira, ali u starijeg blizanca Amerikanci su se zaljubili zbog potencijala, da ne govorimo o pet centimetara viška.

Calipari ga nahvalio
“Big Z dinamičan je i moderan visoki igrač s bekovskim vještinama, ali može imati ogroman utjecaj oko obruča”, opisao je Zvonimira Kentuckyjev trener Calipari. “Obrambeno je elitni bloker koji se dobro kreće za svoju visinu te može utjecati na igru i izvana i iznutra zbog sposobnosti da pogađa trice.”

Ivišić će biti 17. stranac koji će zaigrati za Kentucky Wildcatse i prvi Hrvat, ali i drugi najviši igrač u povijesti tog sveučilišta, nakon centimetar višeg Shagarija Alleynea, bivšeg Harlem Globetrottera koji je na Kentuckyju igrao od 2003. do 2006.

Obojici braće NBA liga je san, ali od ove sezone slijedit će ga različitim putevima jer je Tomislav ostao u Podgorici. Zvonimiru je u odluci pomogla i činjenica da odnedavno sportaši na američkim sveučilištima smiju primati novac.

Koliko zarađuju sportaši u NCAA-u?
Konačno su se izborili za dio ogromnog financijskog kolača koji NCAA dobiva od TV prava, ulaznica i dresova, nakon što im je od pamtivijeka bilo zabranjeno primati bilo kakav novac. Sad imaju pravo na udio zahvaljujući pravilu NIL (name, image, likeness) o korištenju njihova imena i lika, odnosno osobnog brenda.

Novac koji se od toga može zaraditi ovisi o popularnosti sportaša i razlikuje se od države do države, ali sportaši sada mogu dobivati novac i od sponzora i od donatora, tako da je teško procijeniti koliko bi Ivišić mogao zaraditi, ali prema glasinama konačna svota bi mogla dosegnuti i 300.000 dolara, što je više nego što većina njegovih vršnjaka može zaraditi u Europi. Za usporedbu, zarada najvećih sveučilišnih košarkaških i football zvijezda broji se u milijunima.

NCAA tako postaje ozbiljna opcija mladim europskim igračima koji žele u NBA i ozbiljna konkurencija njihovim klubovima koji ih žele zadržati, što bi moglo dovesti do daljnjeg odljeva talenata iz hrvatske košarke.

Osim starijeg Ivišića, za NCAA je odlučio i 19-godišnji Luka Krajnović, koji je sa 17 debitirao za Cibonu, a prošle sezone bio prvi strijelac HT Premijer lige u dresu Bosca. On se odlučio za sveučilište Gonzaga, koje je prije dvadesetak godina bila odskočna daska za NBA Mariju Kasunu, nekadašnjem centru hrvatske reprezentacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh