Fudbal

Džeko o milanskom derbiju Lige prvaka: San Siro je uvijek spektakularan

“Osjećam se smireno,” kazao je bosanskohercegovački napadač Edin Džeko za UEFA.com dok se njegov Inter priprema za važan susret polufinala UEFA Lige prvaka sa susjednim Milanom.

Edin Džeko - UEFA.com

Nakon što je osvojio titulu Bundeslige sa Wolfsburgom i tri izdanja Premijer lige sa Manchester Cityjem, napadač Edin Džeko je majstor da ostane hladan pod pritiskom, ali kako se njegov Inter u polufinalu UEFA Lige prvaka bori protiv susjeda Milana, njegovi živci nesumnjivo će biti testirani.

Sa 37 godina Džeko nastavlja da nastupa na najvišem nivou, uprkos konkurenciji za upečatljiv plasman u Interu od Joaquína Corree, Romelua Lukakua i Lautara Martíneza. Njegova ekipa je i dalje u borbi za osvajanje drugog uzastopnog Kupa Italije, ali uspjeh u Ligi prvaka također ostaje na dnevnom redu za Džeku, koji uprkos iskustvu na ovom nivou još uvijek nije osvojio veliki evropski trofej.

O derbiju protiv Milana

– Kako se osjećam? Osjećam se mirno. Bit će to dvije spektakularne utakmice. Italija i grad Milan posebno treba da budu ponosni što dva kluba iz istog grada igraju u polufinalu Lige šampiona. Milan ima oba kluba na final-fouru. Mnogo je toga na kocki, igranje u finalu u Istanbulu bi bilo nevjerovatno.

Derbiji imaju zajedničke stvari. Možda u Manchesteru to nisam toliko osjetio kao ovdje u Italiji. Roma protiv Lacija, plus Milan protiv Intera su važne utakmice. Ljudi pričaju o njima prije i poslije stvarnih utakmica. Italijanski navijači smatraju da je važnije pobijediti u derbiju od bilo koje druge prvenstvene utakmice, posebno u Rimu, ali i ovdje u Milanu. Ovi mečevi su veoma različiti, jer nema pravog favorita. Nije bitno da li je jedan klub jači ili slabiji. Derbiji su jednokratne utakmice; oba tima daju sve što imaju. To ćemo vidjeti u ova dva meča.

O dramatičnom kraju sezone

Imaćemo mnogo utakmica u veoma kratkom vremenskom periodu. Samo u maju, mislim da imamo osam utakmica. Svaka utakmica će biti privlačnija od prethodne. Igramo sa Milanom dva puta, zatim imamo finale kupa protiv Fiorentine, pa igramo u Napulju. Igramo i protiv Atalante kod kuće, zatim protiv Rome na [Stadio] Olimpico, tako da puno lijepih utakmica. Svi su prilično bliski, ali mi imamo tim za to.

– Je li lijepo još uvijek imati ove stvari kojima se radovati sa 37 godina? Da, naravno, posebno kada igrate u nevjerovatnim utakmicama u Ligi prvaka ili u polufinalu [Coppa Italia] protiv Juve[ntusa] da biste sebi dali šansu da pobijedite u finalu i osvojite trofej. To su utakmice za koje se lako pripremiti; ali čak i sada, sa 37 godina, ima puno jakih emocija.

Šta čini Inter posebnim?

– Ovo mi je druga godina u Interu i već smo osvojili tri trofeja. Ponovo smo u finalu Kupa Italije, osvojili smo ga prošle godine. Jedino žalimo što prošle godine nismo osvojili ligu, a ove godine znamo da nećemo moći ni. S druge strane, mi smo u polufinalu Lige prvaka; Intera nije bilo dugo. Ove dvije sezone su definitivno bile pozitivne, i zaista sam jako sretan što sam ovdje.

Uvijek smo se držali zajedno, čak i u lošim vremenima, ali uglavnom u dobrim vremenima kada smo mogli da slavimo, pobjeđujemo u utakmicama. Ali grupa je nevjerovatna i uvijek je fokusirana. Ponekad izgubimo, ali kada dođemo do ove tačke ligaške sezone ili kada je do kraja ostalo još samo mjesec i po dana, kada ste pred kraj i kada ste postigli skoro sve svoje ciljeve, više ne razmišljate o tome šta dešavalo u prošlosti ili o porazima, ali samo o tome šta još možemo postići.

Šta Inter treba da čini za napredak

Inter treba da igra kao što je Inter radio, posebno u Ligi šampiona. Došli smo do polufinala pobijedivši dobre timove, timove koji su najbolji u svojim ligama i koji su bili uspješni u prošlosti. Gledajući našu poziciju u ligi, drugi klubovi su vjerovatno mislili da ćemo prije ispasti. Ostali smo fokusirani na cilj, meč za mečom, došli smo do ove tačke i nemamo namjeru stati ovdje.

S druge strane, [Milan] je jak klub koji je stekao pravo da uđe u polufinale. Vidim dvije utakmice pune emocija, gdje će oba kluba dati sve od sebe da dođu do finala. Mi znamo Milana i oni nas, tako da nećemo biti iznenađeni, a ni oni. Jaki smo i imamo sve atribute za pobjedu, ali ipak moramo dati sve od sebe. San Siro je uvijek spektakularan. Vjerujem da će nam to dati snagu da dođemo do finala, posebno u revanšu.”, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh