Fudbal

Miralem Pjanić : Ostajem u Barceloni

Navijači su nama najbitniji, moramo vratiti reprezentaciju u bolji rang

Naša fudbalska reprezentacija će danas (18 sati) u Helsinkiju protiv Finske odigrati prvu utakmicu trećeg izdanja Lige nacija. Povodom toga razgovarali smo s našim asom Miralemom Pjanićem, koji je zbog povrede propustio prethodne, martovske kontrolne utakmice protiv Gruzije (0:1) i Luksemburga (1:0) na zeničkom Bilinom polju.

Viši rang
– Pokušat ćemo uzeti što više bodova u junskim utakmicama – istakao je Pjanić u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“.

Junske utakmice se igraju u najgorem terminu, nakon napornih sezona… Možete li izvući iz sebe i posljednji atom snage i vratiti povjerenje navijača i nacije?

– Datum, sigurno, nije najbolji, ali nemamo izbora. I ove utakmice se moraju shvatiti ozbiljno! Moramo vratiti našu reprezentaciju u bolji rang. Navijači su nama najbitniji, a njih možemo vratiti samo uz dobru igru i bodove.

Jeste li se nakon povrede vratili u top formu, iako je to bilo teško jer niste imali adekvatnu minutažu u Bešiktašu u finišu sezone?

– Nisam, sigurno, u najboljoj formi, ali dat ću sve od sebe – da budem od pomoći za reprezentaciju. Imao sam povredu koju sam dugo vukao i to me malo kočilo. Pričao sam već o tome sa selektorom Ivajlom Petevom (Ivaylo).

Kako Vi analizirate našu grupu?

– Grupa je solidna, nije nikad lako igrati protiv bilo koga. Ali mi želimo najbolju poziciju na kraju ove grupe.

Finci su nam stari dužnici, je li vrijeme da im se revanširamo?

– Finsku svi dobro znamo. U svakoj utakmici protiv njih smo vidjeli da su nezgodna ekipa. Shvatit ćemo ih ozbiljno i pokušati osvojiti bodove.

Radna pauza
Ponovo ste u žiži evropske fudbalske javnosti, kao i pred i tokom skoro svakog prijelaznog roka. Gdje ćete nastaviti karijeru?

– Nastavljam u Barceloni, kao što je dogovor s klubom. Ovo ljeto ću se dobro spremiti i nadam se da neću imati neke prepreke kao u posljednje dvije godine. Mislim na koronavirus i mijenjanje kluba. Ovaj odmor ću iskoristiti da se dobro spremim, što nisam imao priliku posljednje dvije godine. Vrlo sam motiviran i želim to pokazati na terenu – zaključio je Pjanić.

Broj nastupaPjanić je za „Zmajeve“ odigrao 103 utakmice i drugi je po broju nastupa u dresu s nacionalnim grbom, poslije Edina Džeke. Sa “Zmajevima” je 2014. godine igrao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, što je najveći uspjeh u historiji bh. fudbala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh