Fudbal

UEFA planira dva wild-carda u Ligi prvaka

Krovna kuća Evropskog fudbala (UEFA) razmatra ponuditi dva mjesta u Ligi prvaka klubovima na temelju ‘historijskih zasluga’, po sustavu wild card ili posebnih pozivnica, tvrdi španski list Marca.

UEFA - Sport1.oslobodjenje.ba

Zamjenik generalnog direktora UEFA-e Giorgio Marchetti rekao je da ova fudbalska asocijacija razmišlja o pozivnici za dva kluba koji se ne bi plasirali u Ligu prvaka, ali da odluka o tome neće biti donesena prije 2024. godine.

UEFA želi nagraditi klubove koji su bili uspješni u takmičenjima u periodu od pet godina, uoči sezone u koju bi bili pozvani.

Primjera radi, ako Chelsea nije među četiri najbolje ekipe u Premier ligi Engleske i ne izbori plasman u Ligu prvaka, a osvojio je to takmičenje u posljednjih pet godina, UEFA bi mu dala pozivnicu.

Dodatno mjesto mogao bi izboriti klub koji se iz pete najjače lige prema UEFA-inom koeficijentu nije kroz svoju ligu plasirao u najjače takmičenje Evrope, a zasad je to ili portugalska ili francuska liga, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh