Muzika

Njenom talentu divila se Jugoslavija, a umrla je sama i ZABORAVLJENA: Sahranjena je uz SKANDAL

Iako je nizala hitove život joj se završio tragično.

Zorana Lola Novaković - screenshot

Zorana Lola Novaković bila je jedna od najvećih muzičkih zvijezda šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka na našim prostorima.

Lola je rođena je u Beogradu, 25. aprila 1935. godine, a karijeru je počela sa 22 godine kada je kao stalni vokalni solista primljena u Radio Beograd 1957. Izdvojila se specifičnim i toplim glasom. Iste godine je uspešno branila državne boje na sajmu u Lajpcigu, gdje je snimila svoju prvu ploču sa pjesmama “Alisa u zemlji čuda” i kubanski hit “Babalu” na španskom jeziku, piše Objektiv.

1962. obezbjedila je svojoj zemlji četvrto mjesto na „Pjesmi Evrovizije” sa numerom „Ne pali svijetla u sumrak”.

Uspjeh u Nemačkoj nastavljen je koncertima po Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Švajcarskoj.a 1958. otišla je u Liban, gdje je, neplanirano, ostala godinu i po dana. Naravno, postala je zvijezda na Bliskom Istoku, ali nostalgija je vratila u rodni grad.

Te 1960. zakazala je koncert u Domu sindikata. (prvi solistički koncert u Jugoslaviji). Karte su bile rasprodate za dva sata. Lola je je bila i prvi domaći umjetnik koji je gostovao u Rusiji.
Uspjesi na festivalima samo su se nizali– 1961. osvaja prvo mjesto Zagrebačkom sa pjesmom “Svitanje”, iste godine na Opatijskom opet najbolja sa pjesmom-“Jednom u gradu ko zna kom”.

Na Zagrebačkom festivalu januara 1962. Lola pjeva “Ti nisi došao”.. To je bio antologijski nastup, pred publikom i TV kamerama, savladana emocijama, u sred pjesme se rasplakala.To je publiku toliko impresioniralo da dobila aplauz koji je trajao 10 minuta i ostao najduži aplauz na našoj sceni. Naravno, gotovo jednoglasno dodeljena joj je prva nagrada.

Na festivalu Beogradsko Proljeće 1962. pobeđuje pjesmom „Neko ko šapće”.

Buran privatan život

Turbulentan privatni život prve dame zabavne muzike, balkanske dive, kraljice evergrina – kako su je sve nazivali, bio je jednako zastupljen u medijima kao i njena bogata karijera.

Tri puta se udavala!

Prvi put na ludi kamen stala je sa suprugom profesorom fiskulture, Borom Kragujevićem, s kojim je u braku bila manje od dvije godine.

Zatim, 1966. udala se za Mila Jovanovića, predstavnika avio-kompanije „Panameriken”, a taj brak trajao je 4 godine.

Udajom za estradnog umjetnika Dragana Antića, postala je meta i žute štampe. Početak njihove veze pratile su brojne spekulacije. Nakon festivala Beogradsko proleće 1971. na kojem su zajedno nastupali tabloide je preplavila priča o njihovoj romansi. S obzirom da je Dragan bio mlađi od Lole više od decenije u početku su krili vezu.

Pisalo se da je bila u ruskom zatvoru, a proglašena je čak i tajnim agentom CIA.

Nakon razvoda od Dragana, 2000. godine, odlučila je da se povuče sa scene i iz javnog života. Povremeno se pojavljivala na pojedinim koncertima, ali je bila stalni član Pozorišta na Terazijama.

Iako je bila velika zvijezda, svi koji su je poznavali opisivali su je kao skromnu ženu, koja nikada nije loše govorila o kolegama. Bila je izuzetno cijenjena i poštovana, a njenom talentu divila se cijela Jugoslavija.

Minja Subota, kako su pisali domaći mediji, smatrao ju je neponovljivi talentom. Pamtio je kako je publika plakala u Zagrebu dok je ona pjevala, a kada je otišla, vjerovao je da „više ništa neće biti isto”. Maja Odžaklijevska isticala je i poslije njene smrti kako je Lola bila pjevačica koja nikada nije „jurila popularnost”.

Posljednje godine života Lola Novaković provela je u samoći, a preminula je 3. aprila 2016. godine u svom domu na Ceraku.

Komšije su je pronašle u fotelji, a kako se navodi, želja joj je bila da njena sahrana ne bude javna i da ne bude sahranjena u Aleji velikana.

Na dan sahrane, Lolina kuća je opljačkana i mnoge vrijednosti koje su se u njoj nalazile su pokradene. Tek tri mjeseca kasnije, ova vijest je dospjela u javnost, na insistiranje njenog dugogodišnjeg prijatelja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh