Muzika

PRIČA KOJA POGAĐA DIREKTNO U SRCE! Tomu promrzlog na klupi je spasila jedna djevojka, a on je ovo uradio!

Toma Zdravković je za mnoge najbolji pjevač narodne muzike

espreso

Malo je poznato da je Toma svoju prvu pesmu “Buket belih ruža” napisao i posvetio svojoj devojci Slavici koja je rano preminula, a “Svirajte noćas samo za nju” posvetio je Silavni Armenulić – ispričao je Dragan Bjelogrlić za “Gloriju” o životu Tome Zdravkovića o kojem ovaj glumac i producent, zajedno sa Banetom Obradovićem i Željkom Joksimovićem snima film “Toma” na tridesetogodišnjicu smrti ovog velikana.

Toma Zdravković je za mnoge naš najbolji pevač narodne muzike. Ali, da nije bilo slučajnog susreta sa velikom zvezdom Silvanom Armenulić, sudbina ovog muzičara bi bila potpuno drugačija.

Godina je 1958, Leskovac. Mlada Silvana, tada još uvek neudata, nastupa u jednom leskovačkom hotelu. Pre nastupa šeta se kroz jedan park i ugleda na klupi promrzlog i izgladnelog mladića. Ona se sažali i počne razgovor sa njim. On joj kaže da se zove Toma Zdravković i da on voli da peva narodne pesme. Silvana ga odvede na svoj nastup, čak mu u jednom momentu da mikrofon. Kada je čula kako Toma peva sva se naježila, piše u svojoj knjizi “Za društvo u ćošku” Aleksandar Gajović, poznati novinar i kulturni radnik.

Autor dalje piše kako su se sada već legendarni pevači opet sreli, deset godina kasnije i započeli plodnu saradnju. Tako je Toma za Silvanu napisao njenu čuvenu pesmu “Šta će mi život bez tebe dragi”.

Silvana Amrenulić je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći, a Toma je otpevao,piše Espresp

“Svirajte noćas samo za nju
Ja ću da pevam, tugujem i plaćam
Svirajte noćas kao da je tu
I ako je samo u mislima vraćam”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh