Film i TV

“Simpsoni” su predvidjeli i rusko-ukrajinsku krizu: Pogledajte šta prikazuje ovaj snimak

Neki smatraju da su autori animirane serije “Simpsoni” (The Simpsons) predvidjeli mnoga događanja u svijetu, a među njima su i geopolitičke ambicije Rusije.

The Simpsons - Screenshot

Na tu epizodu podsjetili su i korisnici društvenih mreža, a njome se tematizira reinkarnacija Sovjetskog Saveza nakon njegovog raspada. Prikazani su kako Rusija u Ujedinjenim nacijama mijenja naziv u Sovjetski Savez, tenkovi, marširanje vojnika, ponovna gradnja Berlinskog zida, kao i oživljavanje balzamovanog jednog od sovjetskih lidera Vladimira Iljiča Lenjina koji nakon toga poručuje: “Moram uništiti kapitalizam”.

Aluzije o Rusiji iz ove animirane serije se znatno odnose na ono kako se Rusija trenutno odnosi prema Ukrajini i Zapadu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ovom slučaju personificiran u Lenjinu, dok neki smatraju da Putin više nalikuje na ruskog cara za 21. stoljeće.

Razlog da pojedini poistovjećuju Lenjina i Putina jeste i Putinova konstatacija da je raspad Sovjetskog Saveza najveća tragedija 20. stoljeća. Otuda i zaključak da aktuelni predsjednik Rusiju želi učiniti onakvom kakva je bila pod Sovjetskim Savezom.

Nije poznato šta je Matt Groening, tvorac “Simpsona”, imao na umu prilikom osmišljavanja navedene epizode animirane serije, ali je uspio predvidjeti pojedine događaje, piše Novi.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh