Estrada

Advokat otkrio koja prava ima sin Marije Šerifović

Velika medijska prašina digla se juče kada se saznalo da je pjevačica i jedina srpska evrovizijska pobjednica Marija Šerifović dobila bebu uz pomoć surogat majke…

Marija Šerifović - Nova.rs

Velika medijska prašina digla se juče kada se saznalo da je pjevačica i jedina srpska evrovizijska pobjednica Marija Šerifović dobila bebu uz pomoć surogat majke nakon, kao što se priča i piše, dvije godine kada je pjevačica zvanično ušla u proces dobijanja djeteta uz pomoć surogat majke.

Advokat Strahinja Milovanović ističe da je u Americi postupak dobijanja djeteta uz pomoć surogat majke rigorozan, te se jako vodi računa o tome da li su svi Zakoni ispoštovani.

“U Njemačkoj i u Francuskoj je čak zabranjeno surogat materinstvo skroz. Sporno je zbog porodičnih odnosa i zbog mnogo toga…”, kaže advokat.

Objašnjava i kako će to izgledati u Srbiji.

“Kod nas će biti umjerena varijanta, predviđeno je da se plaćaju troškovi za nerad. Ne može da bude biznis, jer je Zakonik predvidio da surogat majka mora da bude ostvarena kao majka i da ima od 22 do 30 godina. Moraju da budu ispunjeni svi uslovi zdravstveni, genetski, da ne konzumira alkohol, opojne droge, neke lijekove koji se protive ljekaru, da obaviještava namjeravane roditelje… Biće samo rezervisan za parove, da li vanbračne i bračne partnere”, rekao je advokat, Strahinja.

Prava surogat majke

Kako je istakao advokat Strahinja Milovanović, surogat majka nema nikakav kontakt sa djetetom koje je rodila, već mora da ga, po potpisanom Ugovoru sa namjerevanim roditeljem ili roditeljima, preda odmah po rođenju. Nema nikakav kontakt, ona je dužna po Ugovoru koji se sklapa da odmah preda to dijete po rođenju i nema nikakav kontakt.

“Marijin sin rođen je u Americi, imaće američko državljanstvo, kada dođe u Srbiju i ukoliko odluči da se ovdje školuje i da živi, ostvaruje ista prava kao i ostala djeca. S obzirom na to da je to dijete upisano u američke knjige rođenih, moći će da ostvaruje sva svoja prava i za taj uzrast djeteta, nema nekih potencijalnih situacija koje ne mogu da se prevaziđu”, rekao je advokat.

Podsjetimo, Marija Šerifović je dobila bebu uz pomoć surogat majke. Dijete se rodilo početkom decembra u Los Anđelesu. Kako je otkrila pjevačica, tokom ovog dugotrajnog i komplikovanog procesa, uz nju je sve vrijeme bila majka Verica.

Marija je otvoreno govorila o svom putu ka danu kada je u naručje uzela svoju bebu.

“Neophodno je da se informišete, da okupite oko sebe prave ljude, iskrene i stručne. Bez želje da pojednostavljujem, jer je postupak zahtjevan i emotivno i administrativno, ipak nije nemoguć. Na prvom mjestu, važno je da pravno regulišete sve na vrijeme. Nakon toga dođe medicinski dio, terapije, vađenje jajnih ćelija, njihov transfer, zatim dobra agencija koja zastupa prava surogat majki i ljekar koji prati trudnoću. Dugačak put, ali kada postoji velika želja, uvijek postoji i način. Ogromna želja da nekome pružim svu ovu ljubav koju posjedujem… Bezrezervno… To je na prvom mjestu”, bila je iskrena jedina srpska evrovizijska pobjednica, a nije krila ni da se odlučila za surogat majčinstvo tek nakon što je nekoliko puta bezuspješno pokušala da iznese trudnoću:

” Prije nego što sam se odlučila za surogat materinstvo, više puta sam pokušala da iznesem trudnoću i nisam u tome uspjela, na moju veliku žalost. Zaista ne želim javno da objašnjavam medicinske razloge za to, ali surogat majčinstvo je konačno bio moj jedini izbor”, piše Blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh