Estrada

Kraljica Elizabeta drži čak šest Guinnessovih rekorda

BRITANSKA kraljica Elizabeta ima 94 godine i još je uvijek zdrava i vitalna. Na prijestolju Ujedinjenog Kraljevstva je od veljače 1952. godine, a u posljednjih 68 godina srušila je čak šest svjetskih rekorda i njezino ime je isto toliko puta upisano u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kraljica Elizabeta - Nezavisne.com

Elizabeta II. je kraljica koja najdulje vlada nekom monarhijom.

Najbogatija je kraljica svijeta, a njezino se bogatstvo procjenjuje na 310 milijuna funti. Većinom bogatstvo dolazi od dragulja, umjetničkih dijela i nekretnina, prenosi “Index“.

Drži rekord i po broju zemalja u kojima je trenutno glava države. Elizabeta II., iako nema političku moć, kraljica je i u 16 zemalja Commonwealtha.

Njezino je lice bilo na novčanicama 35 zemalja svijeta. Kraljica Victorija je bila na novčanicama 21 zemlje, a kralj George V. na 19.

Najstarija je britanska kraljica u povijesti.

Najstariji je monarh na svijetu, nakon što je umro kralj Saudijske Arabije Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh