Nauka

Naučnici po prvi put uočili dokaze putovanja kroz vrijeme

Naučnici su otkrili dokaze o putovanju kroz vrijeme, iako na mikroskopskom nivou.

Vrijeme - Pixnio

Til Bomer i Tomas Blokovic vodeći su autori nove studije “Reverzibilnost vremena tokom starenja materijala”, koja je objavljena u časopisu “Nature Physics”.

Istraživanje dva istraživača sa Tehničkog fakulteta u Darmštadu u Njemačkoj fokusira se na efikasno “miješanje” vremena u strukturi određenih materijala poput stakla.

Ispada da se vrijeme ne ponaša na potpuno linearan način. Studija je istraživala kako se sastav materijala mijenja tokom vremena. Staklo ima jednu od najfascinantnijih struktura od svih predmeta koje ljudi svakodnevno koriste, pišu nezavisne.

Umjesto da slijedi tradicionalne molekularne strukture, molekule stakla zapravo se stalno premještaju na nove pozicije. Zbog toga staklo stalno reverzira vrijeme na molekularnom niovu.

Kako bi testirali ovu ideju, strukture stakla bile su posmatrane pomoću raspršene laserske svjetlosti. Posmatrali su kako se uzorci stakla guraju i ponovno oblikuju u nove aranžmane.

“Minijaturne fluktuacije u molekulama morale su biti dokumentovane pomoću ultraosjetljive video kamere. Ne možete jednostavno posmatrati kako molekuli plešu okolo”, rekao je profesor Blokovic.

Zbog načina na koji se staklo ovako pomjera interno, naučnici ne mogu tvrditi jesu li promjene koje se događaju prema naprijed ili unazad. To je fascinantna ideja – i iako neće približiti ljude mogućnosti putovanja kroz vrijeme, sigurno će promijeniti način na koji svi mi razmišljamo o određenim materijalima koje koristimo svakodnevno.

Ovo dolazi nakon što su naučnici objavili novo istraživanje koje bi moglo promijeniti naše razumijevanje onoga što bi teorijski moguće moglo biti u vezi s putovanjem kroz vrijeme u 2023. godini.

U osnovi, istraživanje isključuje mogućnost da bilo ko ikada može putovati unazad u vremenu. Studija je utvrdila da vrijeme u svemiru može ići samo jednim smjerom – i sve to zahvaljujući novom istraživanju svjetlosti i njenog odnosa s drugim objektima, prenosi “Klik”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh