Nauka

Ogromna tektonska ploča se razdvaja: Evo šta će se na kraju dogoditi

Najnovije istraživanje, bazirano na svježe prikupljenim seizmičkim podacima iz južnog Tibeta, predstavlja intrigantnu sliku.

Tekstonske ploče u 3D. moza.web

Tokom godina geolozi su pokušavali razumjeti mehanizme koji stoje iza uspona Himalaja, ali su ostavljali dovoljno prostora za različite teorije i pretpostavke.

Raspad indijske ploče

Najnovije istraživanje, bazirano na svježe prikupljenim seizmičkim podacima iz južnog Tibeta, predstavlja intrigantnu sliku. Umjesto dosadašnjeg shvatanja o glatkom potapanju indijske kontinentalne ploče ispod euroazijske, čini se da se događa nešto znatno kompleksnije.

Na konferenciji Američke geofizičke unije tim istraživača iz SAD i Kine predstavio je ideju o raspadu indijske ploče. Kako se Indija gura prema sjeveru, dolazi do sudara s euroazijskom pločom. Međutim, umjesto jednostavnog potapanja, indijska ploča se raslojava, s njena gusta baza tonući duboko u plašt, dok gornja polovica nastavlja svoje putovanje tik ispod površine, prenosi Science Alert.

Ovo otkriće donosi novo svjetlo na razumijevanje geoloških procesa koji formiraju ove monumentalne planine. Umjesto da zamislimo glatko uranjanje ploča, sada vidimo složenu dinamiku, gdje se jedan dijelovi ploče raspadaju dok drugi tonu u dubine.

Nova saznanja ne samo da proširuju naše geološko znanje već bi također mogla imati ključnu ulogu u predviđanju potresa.

3D opis granica

Posjedovanje jasnog 3D opisa granica i obruba ploča dok se međusobno melju ne samo da olakšava razumijevanje formacije planinskih lanaca, već može poslužiti kao temelj za razvoj budućih metoda predviđanja seizmičke aktivnosti.

Ova istraživanja postavljaju novi standard u proučavanju geoloških pojava, koristeći najsavremenije tehnike prikupljanja podataka kako bismo dobili sveobuhvatniji uvid u tajanstvene sile koje oblikuju našu planetu, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh