Nauka

Kineski AI četbot ima više od 100 miliona korisnika

​Kineski model vještačke inteligencije ERNIE Bot, tehnološkog giganta Baidu, ima više od 100 miliona korisnika, izjavio je predstavnik ove kompanije.

Pixabay

Kompanija Baidu je 16. marta predstavila svoj generativni model vještačke inteligencije (AI) ERNIE Bot, a na sajtu kineske firme se navodi da on može da pruži tačne, logične i jasne odgovore koji se približavaju odgovorima koje bi dalo ljudsko biće, prenosi “Reuters”.

Suosnivač, predsjednik i izvršni direktor firme Baidu, Robin Li je tada prikazao sveobuhvatne sposobnosti ERNIE Bota u pet oblasti – književnom stvaralaštvu, poslovnom pisanju, matematičkom računanju, razumijevanju kineskog jezika i proizvodnji odgovora koji podrazumjevaju različite modalitete kao što su slika, tekst i zvuk.

ERNIE je akronim izraza “Enhanced Representation through Knowledge Integration”, odnosno “Poboljšano predstavljanje kroz integraciju znanja”.

Kompanija Baidu je u oktobru predstavila ažuriranu verziju ovog četbota ERNIE 4.0 i tom prilikom saopštila da je on po kapacitetu memorije dostigao nivo konkurentskog američkog proizvoda ChatGPT-4, prenijeli su mediji, prenosi “b92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh