Nauka

Novi implantat omogućava pacijentu sa Parkinsonovom bolešću da ponovo hoda

Istraživači sa Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL) razvili su visoko eksperimentalni implantat kičmene moždine koji je značajno poboljšao pokretljivost muškarca s uznapredovalom Parkinsonovom bolešću.

Tehnologija, opisana u “Nature Medicine”, omogućila je pacijentu da nesmetano hoda i da se kreće bez pada, rješavajući ozbiljne probleme u hodu povezane s Parkinsonovom bolešću.

Pozitivni efekti tretmana se održavaju već dvije godine i predstavljaju izuzetan napredak u liječenju kasnih Parkinsonovih simptoma. Vodeći autor studije, Jocelyne Bloch, ističe impresivan rezultat i naglašava da je važan za teške poremećaje hoda u uznapredovalu Parkinsonovu bolest ne postoje tretmani, piše bosniainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh