Nauka

Naučnici uočili alarmantan prizor iznad Južnog pola: Snimke su uistinu zabrinjavajuće, kao i uzrok

Više od 50 miliona tona vode izbačeno je u gornju atmosferu tijekom erupcije, što je ekvivalentno povećanju količine atmosferske vode za 10 posto.

Ozonska rupa iznad Antarktike dosegnula je ove godine jednu od najvećih površina ikad zabilježenih, pokazuju podaci satelita. Stručnjaci vjeruju da bi mogla biti uzrokovana erupcijom vulkana Tonga u početku 2022. godine. Ozonski omotač, ključni dio Zemljine zaštitne barijere, pruža obranu od štetnih ultraljubičastih zraka sunca, neophodnih za život na Zemlji.

Ovogodišnja ozonska rupa iznad Antarktika, prema Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), dosegnula je najveću veličinu 16. rujna, pokrivajući površinu od nevjerojatnih 16 milijuna četvornih km, što je otprilike ekvivalentno površini Sjeverne Amerike ili dvostruko veće od same Antarktike, prenosi Live Science.

Uništio ju vulkan
Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai u siječnju 2022. godine možda je pridonijela ovoj ogromnoj ozonskoj rupi. Više od 50 milijuna tona vode izbačeno je u gornju atmosferu tijekom erupcije, što je ekvivalentno povećanju količine atmosferske vode za 10 posto. Znanstvenici su sugerirali da bi ta vodena para mogla destabilizirati ozonski omotač, slično djelovanju klorofluorougljika (CFC) koji su nekada uništavali ozon i što je rezultiralo zabranom njihove uporabe 1989. godine.

Iako se ozonska rupa iznad Antarktika svake godine otvara tijekom zimskih mjeseci, njezina veličina i intenzitet variraju. Također, prirodni čimbenici poput događaja El Niño i globalnih temperatura također igraju ulogu u ovim fluktuacijama.

Na Antarktici otkrivena ledom zakovana ‘planina u obliku piramide’: Neki tvrde da je to ostatak drevne civilizacije, ali postoji objašnjenje

Srećom područje ispod ozonske rupe uglavnom nije naseljeno, i očekuje se da će se rupe zatvoriti u narednim mjesecima. Također, ako razine CFC-a ostanu niske, ozonski omotač bi se trebao potpuno oporaviti do 2050. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh