Nauka

Nepredvidiva priroda Sunca: Snimljena najveća solarna erupcija do sad!

Svemirska letjelica Solar Orbiter, Evropske svemirske agencije (ESA) i Nase, snimila je najveću solarnu erupciju do sada.

Solarna eksplozija - SHUTTERSTOCK

Solarne prominencije su velike strukture zamršenih linija magnetnog polja koje drže guste koncentracije solarne plazme suspendovane iznad površine Sunca, ponekad u obliku lučnih petlji. Često se povezuju sa izbacivanjem koronalne mase, koja, ako je usmerena prema Zemlji, može da izazove štetu na našoj tehnologiji i svakodnevnim životima.

Najveća do sada snimljena solarna erupcija dogodila se 15. februara i proširila se milionima kilometara u svemir. Dobra vest je da izbacivanje koronalne mase nije bilo usmereno prema Zemlji, te da zapravo, putuje daleko od nas, prenosi Sputnik.

Događaj su pratile i druge svemirske misije, uključujući Nasinu solarnu sondu Parker. Sledeće sedmice, Solar Orbiter i Parker Solar Proub obaviće posvećena zajednička promatranja tokom Parkerovog prolaska najbližom tačkom svoje orbite oko Sunca.

Čak je i svemirska letelica BepiKolombo, Evropske svemirske agencije i japanske Agencije za svemirska istraživanja, koja nije posvećena solarnoj nauci osetila navedenu erupciju. Ta letelica se trenutno nalazi u blizini Merkurove orbite i otkrila je ogromno povećanje prisustva elektrona, protona i teških jona svojim instrumentima za praćenje zračenja.

Iako ovaj događaj nije usmerio smrtonosne čestice prema Zemlji, važan je podsetnik na nepredvidivu prirodu Sunca i važnost razumevanja i praćenja njegovog ponašanja.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh