Nauka

Kako se planeta mijenjala od 1984. godine? Pogledajte šta smo uradili Zemlji za manje od 40 godina

Pogledajte GoogleEarth video koji u dva minuta pokazuje kako se planeta mijenjala od 1984. godine.

Planeta Zemlja - Twitter

Najveće promene životne sredine u istoriji planete Zemlje zabilježene su u posljednjih 50 godina, piše “National geographic.rs“.

Snimci koje je zabilježio Google Earth – od 1984. do 2020. godine – prikazuju te promjene i razorne efekte klimatskih promjena.

Google Earth video

Videozapis koji je objavio Google Earth prikazuje kako se planeta mijenjala od 1984. godine.

Na snimku se vide najdrastičnije promjene koje su nastale kao rezultat klimatskih promjena, kao što je, ne primjer, povlačenje glečera Kolumbija na Aljasci koji se najbrže mijenja u odnosu na sve druge glečere na svijetu. Uz to, vidljivo je i kako nestaje i Amazonska prašuma i pretvara se u sela i farme, piše Science Alert.

Na Google Earth web stranici moguće je vidjeti promjene koje su svrstane u pet različitih kategorija:

– Šume koje se mijenjaju

– Krhka ljepota

– Izvori energije

– Planeta koja se zagrijava

– Urbana ekspanzija

Pogledajte video:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh